zaterdag 25 februari 2012

Ural Rex (kat)

De Ural Rex is een kattenras welke ontstaan is in het gebied Ural, in Rusland. Typerend aan deze katten is hun gekrulde, dubbele vacht. In deze tekst lees je alles over de Ural Rex.

Geschiedenis
Al in de jaren twintig van de vorige eeuw werden er Rex katten gesignaleerd in het Oeralgebied in Rusland. De mensen die er in die periode woonden, waren absoluut geen kattenliefhebbers en de Rex katten werden gezien als vreemde wezens. Daarom werd er met de Rexkatten in dat gebied al helemaal niet gefokt.

De Rex katten die wij vandaag de dag kennen en die oorspronkelijk uit de Oeral (Ural) komen, stammen uit Ekaterinaburg. De familie Pudohrovskih had een zwart met witte huiskat, die de naam Mura had. In 1988 kreeg Mura drie kittens, waarvan twee kittens een gekrulde vacht bleken te hebben. Eén van de gekrulde kittens was een kater en kreeg de naam Vasilij. Deze bleef in de faimlie en zou later de stamvader van alle huidige Ural Rexkatten worden.

Vasilij werd gepaard met een huiskat en alle kittens die uit deze kruising kwamen, waren gladharig. De daarop volgende paring was met zijn eigen moeder. In dit nest zat één katertje met een gekrulde vacht, Bars genaamd, en een gekruld poesje, die de naam Murka kreeg. Door dit fokgegeven bleek dat de gekrulde vacht werd veroorzaakt door een recessief verervend gen.

Met de katten die nu een gekrulde vacht hadden (Mura, Vasilij, Bars en Murka) fokten ze verder en werden uitgekruist met Russische huiskatten. Ook is er een testkruising gedaan met de Cornish Rex en de Boheemse Rex. Uit deze testkruisingen werden echter alleen maar gladharige kittens geboren, wat bewijst dat de genen van de Ural Rex niet verwant zijn met de genen van andere Rex katten.

In 2006 is de Ural rex door de WCF erkend en zijn er verschillende catteries in Ekaterinaburg en Moskou die met dit ras fokken en showen.

Rasstandaard
Bijzonder aan de Ural Rex is dat de vacht van dit ras anders is dan de vacht van andere Rexkatten. Het hele lichaam is bedekt met een dikke, dubbele vacht, met losvallende krullen. De krullen voelen opvallend elastisch aan. Er bestaat ook een langhaar variant van de Ural Rex, maar deze toont wat rommelig van aanzien, door de lange, gekrulde vacht en is daarom ook minder populair.

Alle vachtkleuren die bij de gewone huiskat voorkomen, zijn erkend volgens de rasstandaard. De kleuren die niet erkend zijn, zijn chocolate, lilac, cinnamon en fawn. Daarnaast zijn de vachtpatronen getickt tabby en burma eveneens niet goedgekeurd.

Tijdens de eerste twee jaar van het leven krijgt de Ural Rex verschillende vachtwisselingen. De vacht van een kitten is grijsachtig van kleur en ze moeten goed gekamd en geborsteld worden om de losse, grijze haren te verijderen. Deze haren beïnvloeden de kwaliteit van de vachtkleur en de krullen namelijk negatief.

Als je de kat bekijkt, zie je een middelgrote kat welke stevig maar elegant van bouw is. De kop is wigvormig, de lengte is gelijk aan de breedte. De jukbeenderen zijn bij de Ural Rex duideiljk aanwezig, evenals een duidelijke pinch. De oren zijn middelgroot en hoog op het hoofd geplaatst. De ogen zijn groot, ovaal en staan ver uit elkaar.

Karakter
De Ural Rex heeft een evenwichtig en vriendelijk karakter.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten