zaterdag 25 februari 2012

Manx (kat)

De Manx is een kattenras dat op een natuurlijke manier is ontstaan, op het Britse eiland Man. In deze tekst lees je alles over deze bijzondere raskat!

Geschiedenis
De Manx is een eeuwenoud kattenras dat op een natuurlijke manier is ontstaan. Het ras vindt zijn oorsprong op het Britse eiland Man en dankt daar ook zijn naam aan: Manx. Manx is een genitief van het woord 'Man' en betekent 'afkomstig van Man'.

Waarom de Manx er zo uit is komen te zien, komt mogelijk door een spontane mutatie. Deze mutatie veroorzaakte hoogstwaarschijnlijk dat er kittens werden geboren met een kort stompstaartje of helemaal geen staart. Deze dieren met een korte of geen staart, plantten zich ook voort. Omdat het gen dominant vererft, kwamen er steeds meer katten op het eiland Man met een korte stompstaart of zonder staart.

Uiterlijk
Kenmerkend voor dit ras is het geheel of gedeeltelijk missen van de staart. Dit wordt veroorzaakt door een autosomaal dominant verervende eigenschap met variabele expressie, bepaald door polygenen.

Het lichaamstype lijkt het meest op dat van de oorspronkelijk West-Europese boeren kat. Hij is stevig, middelgroot van formaat, gespierd en komt voor in de traditionele kleuren en kleurpatronen die bij de traditionele huiskat voorkomt.

Bij de Manx worden vijf verschillende lengtes van de staart genoemd. Dit zijn:
- Rumpy (geen staart)
- Rumpy-riser (één tot drie heiligbeenwervels)
- Stumpy (een kort stompstaartje)
- Longy (een korte, incomplete staart) en
- Tailed (een complete staart).

De wijze van vererving is autosomaal dominant met een variabele expressie. Vooraf is niet te voorspellen hoeveel staartwervels ontbreken, welke staartlengte of stompstaart de kat krijgt.

Ondanks het vaak deels tot compleet ontbreken van de staart, heeft de Manx geen problemen met het behouden van hun evenwicht of lopen en springen. De dieren kunnen met alle gemak over een smalle schutting lopen of in bomen klimmen.

Overige kenmerken zijn onder andere een ronde kop, een dikke, dubbele vacht, gespierde poten en een ronde, oplopende ruglijn.

Het ras kan zowel kortharig als langharig zijn, alhoewel de laatste ook Cymric genoemd wordt. Toch zien alle overkoepelende (raskat)organisaties tegenwoordig de Manx als één ras met twee vachtlengtes. Alleen de Europese, overkoepelende, organisatie FIFe gebruikt de naam Cymric nog, maar beschouwt het wel als één ras.

Karakter
De Manx is een zachtaardige kat met een harmonieus en aanhankelijk karakter. Ze zijn echte gezelschapsdieren en kunnen goed overweg met andere huisdieren (onder andere katten en honden) en kinderen. Ze zijn over het algemeen zeer gehecht aan één persoon binnen het huishouden, naar de andere personen in huis kijkt de kat niet of nauwelijks om.
De persoon die de kat heeft uitgekozen als eigenaar, zal vaak worden vergezeld door het dier. De kat zal zich meer gedragen als een hond en loopt ook buiten gewoon met de eigenaar mee.

De Manx is intelligent en in staat om dingen te leren. Zo kan de Manx bijvoorbeeld balletjes of propjes papier apporteren en kan je je kat leren oma an een tuigje te lopen.

De dieren zijn erg speels en blijven dit tot op hoge leeftijd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten