zaterdag 25 februari 2012

Devon Rex (kat)

Geschiedenis
De Devon Rex vindt zijn oorsprong in Devonshire, Engeland. In Devonshire woonde Meryl Cox, een vrouw die zelf ook katten in huis had. Zij las op een gegeven moment een krantenartikel over de Cornish Rex, een kattenras met een gekrulde vacht. Beryl herkende de rasbeschrijving direct. Zij had namelijk ook een kater in huis (geboortejaar 1960) met een gekrulde vacht. Deze kat was geboren uit een boerderijkat, zonder gekrulde vacht. De vader was ook bekend: waarschijnlijk een kater uit de buurt, met een gekrulde vacht.

Beryl raakte zeer geïnteresseerd in de achtergrond van de gekrulde vacht en nam contact op met een fokster van Cornish Rex katten. De fokker kwam met Beryl Cox overeen dat Kirlee, haar kater, bij de fokker ging wonen om deel te nemen aan het fokprogramma. Dit liep echter uit op een teleurstelling, aangezien er alleen gladharige kittens geboren werden uit een aantal kruisingen met hybride of gekrulde Cornish Rex katten. De Cornish Rexkatten en Kirlee bleken uit verschillende mutaties te zijn ontstaan.

Vanaf dat moment werden er twee verschillende fokprogramma's opgesteld. Omdat er maar weinig katten waren die beschikbaar waren voor de fok, werden de afstammelingen van Kirlee met de Cornish Rex poezen zowel voor de fok van de Cornish Rex als voor de Devon Rex gebruikt. Alle Devon Rexen hebben daardoor ook Kallibunker in hun afstamming staan. Kallibunker is de stamvader van alle huidige Cornish Rex katten.

Later, toen er meer Devon Rex katten waren, besloot men het ras te kruisen met Brits Korthaar, Burmezen, Perzen en Siamezen. Dit om een breed scala aan kleuren en vachtpatronen toe te voegen, maar ook om ervoor te zorgen dat er geen inteelt binnen de Devon Rex ontstond.

In 1969 kwam de eerste Devon naar Nederland toe. Een Deense fokster nam de katten mee naar de internationale kattenschow in het Beursgebouw te Amsterdam, georganiseerd door Felikat. Tijdens deze tentoonstelling verkocht de Deense een aantal Devon Rexen aan geïnteresseerden, die ermee gingen fokken. Om meer diversiteit binnen de bloedlijnen te verkrijgen, hebben de Nederlandse fokkers katten uit Engeland geïmporteerd.

Uiterlijk
De vacht van de Devon Rex is zeer kort en is gegolfd of gekruld. De beharing op de buik en hals is zeer dun. Ook komt het voor dat er op deze plaatsen helemaal geen beharing aanwezig is. De gekrulde vacht, wat typerend is voor alle Rexkatten, is het gevolg van een recessief verervende vachtmutatie.

Het lichaam van de Devon Rex is slank en gespierd, de dieren hebben daarnaast een brede borst, lange, slanke poten en een lange staart. De kop is breed en wigvormig, de ogen groot en ovaal. De oren zijn groot en laag op het hoofd geplaatst. De hals is lang en slank. Alle vachtkleuren en vachtpatronen zijn toegestaan volgens de rasstandaard.

Karakter
De Devon Rex is een kat die erg op mensen gericht is en heeft veel aandacht nodig. Omdat zij zo mensgericht zijn, zijn zij in staat kunstjes te leren, bijvoorbeeld het apporteren van propjes. De dieren zijn erg intelligent, speels en aanhankelijk. Bovendien hebben de dieren een zachtaardig karakter, waardoor het prima katten zijn voor een gezin met huisdieren en (jonge) kinderen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten