zondag 26 februari 2012

Aegidienberger (paard)

De Aegidienberger wordt gezien als het jongste (nieuwste) paardenras ter wereld. In deze tekst leest u alles over dit schitterende, töltende paardenras. 

Aegidienberger in het kort
  • De Aegidienberger heeft een schofthoogte tussen de 140 en de 152 centimeter 
  • De Aegidienberger komt in alle kleuren en kleurcombinaties voor 
  • Het ras komt oorspronkelijk uit Duitsland. 
Een nieuw paardenras
De Aegidienberger is een nieuw paardenras welke in het jaar 1981 ontwikkeld is. De voorouders van dit schitterende ras zijn de IJslander en de Peruaanse Paso. De Aegidienberger werd gefokt om een paard te krijgen met een natuurlijke aanleg voor tölt, in combinatie met het prachtige karakter van de IJslander. 

Geschiedenis
De Aegidienberger werd ontwikkeld door Walter Feldmann Senior. Om de ontwikkeling tot een goed einde te laten komen, werkte hij nauw samen met de Universiteit van Bonn. Er werd gebruik gemaakt van twee prachtige paardenrassen, namelijk de IJslander en de Peruaanse Paso. Het nieuwe ras, met de naam Aegidienberger, verkreeg zijn naam door gestüt Aegidienberger. Hier werd het ras voor het eerst gefokt. Ondanks dat het ras al in 1981 werd ontwikkeld, werd het pas in 1997 erkend als töltend paardenras. 

Uiterlijk
De Aegidienberger is een paardenras dat robuustheid, trots en karakter uitstraalt, in combinatie met töltsnelheid, grootte, adelheid en töltaanleg. De robuustheid, töltsnelheid, trots en karakter heeft hij van zijn voorvader de IJslander. De andere typische kenmerken zijn afkomstig van de Peruaanse Paso.

Om tot een goede combinatie van alle eigenschappen te komen, is er 62,5% IJslanderbloed nodig en 37,5% bloed van de Peruaanse Paso. 

Karakter
Om opgenomen te worden in het stamboek moet het karakter van de Aegidienberger aan bepaalde eisen voldoen. Het ras moet onder andere vriendelijk, intelligent en werklustig zijn. Een goed temperament, een voorwaartse drang en aanleg voor verzameling worden ook graag gezien bij dit ras. Een dier dat agressie vertoont of flegmatiek is, kan wel worden opgenomen in het stamboek, maar mag niet dienen voor de fok. 

Gebruiksmogelijkheden
Dit is een paardenras wat vaak wordt gezien bij de recreatieve ruitersport. Ook is dit ras zeer geschikt om te tölten, mede door zijn natuurlijke aanleg hiervoor. In Duitsland is de Aegidienberger ook zeer geliefd voor gangenwedstrijden. 

Gangen
De Aegidienberger is een paardenras dat van nature een tölter is. Dit houdt in dat de tölt genetisch gefixeerd is en moet bij jonge paarden al te zien zijn. Bovendien moet dit ras vanuit stap een vloeiende, zuivere en lichte viertakt tölt kunnen laten zien. Draf, galop en telgang zijn gangen waar minder waarde aan gehecht wordt, maar ze moeten wel goed uitgevoerd worden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten