zondag 26 februari 2012

Selkirk Rex (kat)

Selkirk Rex
De Selkirk Rex is één van de vele rexkatten ter wereld. Lees in deze tekst alles over deze bijzondere kat, met zijn gekrulde vacht! 

Geschiedenis
De Selkirk Rex is ontstaan in de Montana, Verenigde Staten. De stammoeder van dit kattenras, Miss DePesto, is geboren in 1987 in Montana, Verenigde Staten. Zij is geboren uit een nest gladharige kittens, Miss DePesto was de enige met een gekrulde vacht. Miss DePesto is gekocht door Jeri Newman, een vrouw die een fanatieke fokster van Perzen was. Jeri kocht dit kitten, omdat ze het uiterlijk van het jonge poesje zeer aantrekkelijk vond. Newman besloot om met haar te gaan fokken. Ze kruiste Miss DePesto met een zwartharige Perzische kater. Dit nest bestond uit gladharige en gekrulde kittens. Uit dit feit is gebleken dat de vachtmutatie (gekrulde vacht) dominant vererft. 

Een nieuwe rexmutatie was ontstaan. Jeri Newman besloot om met de nakomelingen van Miss DePesto verder te fokken. Naast Perzen maakte zij ook gebruik van 
Amerikaanse Kortharen, Exotics en Brits Kortharen om het ras te ontwikkelen en inteelt te voorkomen. 

In 1994 is de Selkirk Rex als apart ras erkend door de TICA, CFA volgde in 2000 met de erkenning van de Selkirk Rex.

Uiterlijk

De Selkirk Rex komt zowel voor in korthaar als langhaar en de vacht is altijd gekruld. Als je naar de kat kijkt, zie je een stevige kat met een korte of lange vacht, welke gekruld is. De vacht voelt zacht en wollig aan, de krul in de vacht is los. De katten die heterozygoot zijn hebben een vollere vacht en zijn geschikter voor de show. Homozygote katten daarentegen hebben kleinere krulletjes en minder vachtvolume. De kop van de Selkirk Rex is rond, de ogen groot en eveneens rond. De oren zijn van gemiddelde grootte. 

Alle kleuren en kleurcombinaties zijn binnen dit ras goedgekeurd. In tegenstelling tot vele andere rexkatten verliest de Selkirk veel haren tijdens de ruiperiode. 

Karakter
De Selkirk Rex is een vrij rustige kat die van knuffelen en spelen houdt. De katten zijn gemakkelijk in de omgang en kunnen met zowel jonge kinderen als andere huisdieren, bijvoorbeeld honden, overweg.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten