zondag 26 februari 2012

Munchkin (kat)

De Munchkin is misschien wel het meest aparte kattenras ter wereld. Qua verschijning lijkt het dier op een Teckel, door zijn zeer korte poten.

Geschiedenis
In 1982 kreeg de poes BlackBerry een nestje kittens. Het bijzondere aan een aantal van deze kittens waren de korte pootjes die zij hadden. De eigenaresse van BlackBerry besloot met deze bijzondere katten te gaan fokken. Het ras kreeg de naam Munchkin, welke afkomstig is van de dwergen uit het verhaal De Tovenaar van Oz. De Munchkin werd in 1991 voor het eerst tentoongesteld in Madison Square Garden. De meeste overkoepelende organisaties van raskatten hebben de Munchkin niet als ras erkend. Dit omdat de korte voorpoten als eenongewenst fenotype worden beschouwd. In Nederland heeft geen enkele organisatie het ras erkend, in Belgiƫ zijn maar twee of drie verenigingen die het ras Munchkin erkennen. Uiterlijk
De Munchkin heeft voorpoten die sterk verkort zijn, waardoor de dieren op een Teckel lijken. Verder heeft de Munchkin alle uiterlijke kenmerken van een normale huiskat en komt hij voor in alle kleuren en kleurpatronen. Langhaar en korthaar zijn beide volgens de rasstandaard toegestaan.

Door de korte poten kan de Munchkin niet goed springen, waardoor de driedimensionale wereld waarin het kattengedrag zich afspeelt, verstoord wordt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten