zaterdag 25 februari 2012

Maine Coon (kat)

De Maine Coon staat bekend als de reus onder de katten. Lees in dit artikel waarom dit de reus onder de katten is en leer alles over de geschiedenis, de raskenmerken en het karakter van de Maine Coon.

Geschiedenis
Er bestaan een aantal verhalen over de oorsprong van de Maine Coon. De meeste zijn niet op waarheid berust, maar zijn gewoon "broodje aap verhalen". Eén van deze verhalen is dat de Maine Coon een kruising is tussen een lynx en een wasbeer.

Een ander verhaal gaat over een kapitein uit Maine, Samuel Clough. Koningin Marie-Antoinette uit Frankrijk is, samen met haar katten, een andere hoofdrolspeelster in dit verhaal. Tijdens de Franse Revolutie zou de Samuel Clough meegewerkt hebben aan een plan om de koningin naar de VS te helpen ontsnappen. Deze poging is volgens gevonden documenten mislukt, maar zes van haar langharige katten, kwamen wel op het schip terecht en werden meegenomen naar Maine. Vele mensen denken dat deze zes koninklijke katten de voorouders zijn van de hedendaagse Maine Coon.

Toch zijn bovenstaande verhalen naar de wereld der fabelen gewezen. In werkelijkheid stamt de Maine Coon af van een aantal langharige huiskatten en katten die het gen voor langhaar droegen. Deze dieren werden door de kolonisten vanuit Europa naar Amerika meegenomen. Doordat in vele Amerikaanse plaatsen een klimaat heerst met vaak lange, koude en strenge winters, hadden katten met een langharige vacht een groot voordeel ten opzichte van kortharige huiskatten. Mede om deze reden komen er veel katten voor in Amerika met een langharige vacht.

Na selectief fokken met katten met zo'n prachtige lange vacht, is uiteindelijk de Maine Coon ontstaan.

Uiterlijk
De Maine Coon heeft een imposant voorkomen. De Maine Coon is een grote kat en staat bekend als de reus onder de katten. De dieren hebben een halflange vacht, een stevig skelet en een staart die lang en vol is. Wanneer de Maine Coon wat ouder is, kan de kat vooral in de winter een imposante kraag rondom de kop ontwikkelen, alsmede een langere beharing op de achterkant van de achterpoten. Dit laatste wordt ook wel een broek genoemd.

Veel Maine Coons bezitten ook een recessief gen, welke oorpluimen veroorzaakt. Liefhebbers van het ras prefereren deze oorpluimen, daar deze de Maine Coon een imposant uiterlijk geven.

Maine Coons zijn vanaf ongeveer zes maanden seksueel actief, maar zijn lichamelijk pas volgroeid als ze de leeftijd van drie jaar bereikt hebben. Katers wegen gemiddeld tussen de vijf en negen kilo, poezen kunnen een gewicht bereiken van vier tot zes kilogram.

Er zijn echter gevallen bekend van, voornamelijk katers, waarbij de dieren een gewicht van elf of twaalf kilo bereikten, zonder dat deze dieren aan overgewicht leden.

Karakter
Het karakter van de Maine Coon is rustig en stabiel. Ondanks het imposante voorkomen van de Maine Coon is de kat rustig maar energiek. De dieren hebben een goed sociaal besef naar andere huisdieren en mensen toe. Het humeur is evenichtig, stabiel, speels en tolerant.

De dieren zijn erg aanhankelijk naar mensen toe en kunnen niet goed tegen alleen zijn. Als je een Maine Coon wilt aanschaffen, is het raadzaam om een tweede kat in huis te nemen, of een ander huisdier. Zo is de kat minder eenzaam en wordt voorkomen dat de Maine Coon meubels gaat slopen uit verveling.

Een Maine Coon beschouwd zichzelf als onderdeel van het gezin en zal altijd van een kleine afstand in de gaten houden wat er zich binnen het huishouden afspeelt. De dieren zijn geen schootkatten maar liggen liever naast de eigenaar of in de buurt van zijn baas.

Bijzonderheden
De Maine Coon is het grootste, oorspronkelijk gedomesticeerde kattenras.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten