zaterdag 25 februari 2012

Amerikaans Korthaar (kat)

De Amerikaanse korthaar (ook wel American Shorthair) genoemd, is één van de vele raskatten op de wereld. Lees hier alles over dit bijzondere en bovenal mooie kattenras!

Amerikaans Korthaar
De Amerikaans Korthaar (ook wel Amerikaanse korthaar of American Shorthair genoemd), is van oorsprong een werkkat met een stevige, zware lichaamsbouw. Hij vertoont veel overeenkomsten met zijn Britse broer, de Brits Korthaar. Toch heeft de Amerikaanse variant een iets slankere bouw, is de kop minder rond en heeft de Amerikaan een groter (langer) lijf.

Geschiedenis
De Amerikaans Korthaar is een raskat die veel overeenkomsten vertoont met de Amerikaanse huiskat. Echter, de huiskat heeft geen stamboom, de Amerikaans Korthaar wel. Tevens is de Amerikaans Korthaar verfijnder dan zijn rasloze broer.

Dit ras stamt hoogstwaarschijnlijk af van katten die in de zeventiende eeuw meereisden met Engelsen, die naar Amerika trokken. Tot het jaar 1985 werd de Amerikaanse Korthaar niet zo genoemd, maar droeg de raskat de naam 'Domestic Shorthair'.

De Amerikaans Korthaar sloot goed aan bij het zware leven die de mannen en vrouwen leefden, die grenzen verlegden in het nieuwe land. De kat was een gehard dier, soepel gebouwd en een prima jager op muizen. Toch waren mensen in die periode bang voor de kat: de meeste mensen waren angstig en argwanend wanneer zij een American Shorthair tegen het lijf liepen. Pas tegen het eind van de achttiende eeuw begon men minder argwanend te zijn tegenover de katten: de Amerikaans Korthaar vond zijn plaats binnen het Amerikaanse gezin.

Ondanks het feit dat de Amerikaanse Korthaar al vanaf de zeventiende eeuw in Amerika vertoefde, was de eerste kat die tot het stamboek gerekend werd, geen Amerikaans Korthaar, maar een Brits Korthaar. deze Brit was een rode kater met een tabbypatroon. De eigenaar van deze Brits Korthaar kruiste hem met een mooie Amerikaanse kat. In 1904 registreerde de eigenaar van het nest kittens de eerste Amerikaanse gefokte korthaar. Dit was een smoke-kitten, die de naam Buster Brown had gekregen.

Pas in 1964 werd de naam van het ras (Amerikaans Korthaar) vastgelegd en is de Amerikaans Korthaar een erkend kattenras.

Rasbeschrijving Amerikaans Korthaar
De Amerikaans Korthaar is een mooie kat, met kenmerken die typerend zijn voor deze kat. De vacht is kort, dicht, gelijkmatig en bovendien erg sterk. Als je naar de ogen kijkt, zie je grote, ronde en ver uit elkaar staande ogen. De ogen zijn licht schuin geplaatst en hebben een helder goudkleurige, groene, blauwe of odd-eyed kleur. De bouw van de kat is stevig en gespierd, maar hij is niet dik.

Liefhebbers van dit ras waarderen de sterke bouw en het gespierde lichaam het meest.

Vachtverzorging
De verzorging van de vacht is eenvoudig. Eenmaal in de week borstelen met een zachte borstel is voldoende.

Karakter
Het karakter van de Amerikaans Korthaar is flegmatiek. Daarnaast zijn de dieren brutaal, intelligent, nieuwsgierig en bovendien zeer actief. Het is geen kat die binnen gehouden kan worden, hij heeft graag de ruimte en vind het heerlijk om in de tuin te ravotten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten