zaterdag 25 februari 2012

Turkse Van (kat)

De Turkse Van is een langharige raskat uit Turkije. Lees in dit artikel alles over dit prachtige dier, van geschiedenis tot karakter tot rasstandaard.

Geschiedenis
De Turkse Van komt oorspronkelijk uit het ruime areaal rond het Vanmeer, bij de berg Ararat, in Turkije. In de jaren '50 van de twintigste eeuw zijn de katten 'ontdekt' door twee Engelse toeristen, die de katten mee terugnamen naar Engeland. Eén van deze toeristen is begonnen met het fokken van dit dier.

Vanuit Engeland werd dit ras steeds bekender en vandaag de dag is de Turkse Van over de gehele wereld bekend en geliefd. Nog steeds worden er katten uit het oorsprongsgebied geïmporteerd om de fokbasis te verbreden en inteelt binnen het ras te voorkomen.

Rasbeschrijving
De Turkse Van is een overwegend witte kat met een langharige vacht. De katten hebben vaak een grote gekleurde vlek, of meerdere gekleurde vlekken op de kop. Tevens hebben de dieren een gekleurde staart en enkele kleine, gekleurde vlekjes op het lichaam.

Het kenmerkende vachtpatroon, wat bijna alleen maar bij de Turkse Van voorkomt, wordt veroorzaakt door het 'piebald white spotting' gen, dat dominant is. Dit gen is in dubbelvoud aanwezig, waardoor de kleur zich beperkt tot de kop en staart, met soms nog enkele kleine vlekjes op het lichaam wat verder wit is.

De eerste Van's waren rood op wit gekleurd, maar tegenwoordig komen ook de volgende kleurencombinaties voor:
  • crème/wit 
  • zwart/wit 
  • blauw/wit 
  • schildpad/wit 
  • blauwcrème/wit 
  • variëteiten met een tabbypatroon in de gekleurde delen. 
De kleur van de ogen is goud, maar ook komt het voor dat er Van's zijn met één of twee blauwe ogen. Dit wordt ook veroorzaakt door het piebald white spotting gen, wat de pigmentaanmaak in vacht en oog remt.

Karakter
De Turkse Van is een overwegend rustig ras, dat graag bij mensen is.

Verzorging
De Turkse Van heeft redelijk veel verzorging nodig, door de lange vacht. De vacht moet dagelijks geborsteld en gekamd worden, om klitten in en vervilting van de vacht te voorkomen.

Erkenning van de Turkse Van
Sinds de jaren zestig van de twintigste eeuw is de Turkse Van volledig erkend, door de meeste overkoepelende organisaties op het gebied van raskatten.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten