zondag 26 februari 2012

Pers (kat)

De Pers is een van de oudste kattenrassen ter wereld. Lees in dit artikel alles over de rasbeschrijving, de geschiedenis en het karakter van deze bijzondere, langharige kat. 

Geschiedenis
De Pers is een kattenras dat gefokt is uit stompsnuitige katten, waarbij de snuit door de eeuwen heen overdreven plat werd. Oorspronkelijk komt de Pers uit PerziĆ«, zoals de naam waarschijnlijk wel doet vermoeden. De kat is waarschijnlijk verwant aan de Manoel. 

In de zeventiende eeuw werden de eerste Perzische katten naar Europa verscheept. Het uiterlijk van dit kattenras is op het Europese land verder ontwikkeld. Dit werd onder andere gedaan door de katten te kruisen met de Turkse Angora.

Rasbeschrijving
Volgens de rasstandaard van de Perzische kat moet de Pers aan de volgende omschrijving voldoen. Een Pers heeft een heel dikke vacht, korte poten, een brede kop en de oren ver uit elkaar. De ogen zijn groot en de snuit heel stomp. 

De Pers kan in alle kleuren en kleurtekeningen voorkomen, maar een gevlekte tekening is niet toegestaan.

Karakter
De Pers is een rustige kat die zich graag terugtrekt. De dieren hebben veel aandacht nodig en verzorging. De dieren hebben het niet zo op jonge en drukke kinderen, maar als zij hiermee opgroeien is het eigenlijk geen probleem.

Gezondheid
Doordat de snuit van de Pers zo stomp is, leidt dit tot een verhoogd gezondheidsrisico voor de katten. Dit uit zich voornamelijk in de ademhaling, die ernstig belemmerd kan worden. Fokkers die vandaag de dag Perzische katten fokken, letten beter op dit probleem, daar een gezonde kat het belangrijkste van alles is.

Verzorging
Mede door de lange vacht heeft de Pers veel verzorging nodig. Omdat de vacht te lang en te dich is, kan de kat deze zelfstandig niet optimaal verzorgen. Om ervoor te zorgen dat de vacht toch in topconditie blijft, zijn een bad, voorzichtig drogen en dagelijkse borstelbeurten nodig. Ook moeten de ogen van Perzen regelmatig gecontroleerd worden, omdat de traanbuis verstopt kan raken of onvoldoende aangelegd is, vanwege de (te) stompe snuit.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten