zondag 26 februari 2012

Oosters korthaar (kat)

De Oosterse Korthaar is een prachtige raskat. In dit artikel lees je meer over deze mooie katten.

Geschiedenis
De Oosters Korthaar is in de jaren vijftig van de twintigste eeuw ontstaan. Een aantal fokkers van Siamezen kruisten de dieren met slanke huiskatten. Het doel hiervan was om een variëteit te verkrijgen die totaal gekleurd was en niet enkel op de points.

Uiterlijk
De Oosters Korthaar toont veel gelijkenissen met de Siamees. Het enige verschil tussen deze twee rassen is dat de Oosters Korthaar geen partiëel albinisme gen heeft. Dit gen veroorzaakt dat de pigmentatie gevoelig is voor temperatuur en kleurverdeling en concentreert zich op de extremiteiten (gezicht, oren, poten, staart) van het lichaam. De Siamees heeft dus wel de zogenoemde 'points', de Oosters Korthaar niet. De Oosters Korthaar heeft een vacht waarbij de kleurslag gelijkmatig over het lichaam verdeeld is.

Momenteel is de Oosters Korthaar bekend met alle mogelijke kleurslagen en kleurpatronen en vinden de fokpraktijken en tentoonstellingsindelingen gezamenlijk plaats in één rasgroep, namelijk Siamees en Oosters.

Er is ook een langharige variant op de Oosters Korthaar. Dit is de Oosters Langhaar en is analoog aan de Balinees.

Karakter
Het karakter van de Oosters Korthaar is gelijk aan dat van de Siamees. De dieren zijn erg aanhankelijk, mensgericht en speels. Het stemgeluid is over het algemeen luid en de dieren praten graag.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten