zondag 26 februari 2012

Scottish Fold (kat)

De Schotse vouwoorkat (Scottish Fold) is een uniek kattenras uit Schotland. De naam dankt hij aan de gevouwen oren. Lees in deze tekst alles over dit prachtige kattenras. 

Geschiedenis
De Schotse vouwoorkat werd in 1961 gecreëerd door een fokker uit Schotland. Deze kat woonde op de boerderij van de fokker en heette Susie. De poes had gevouwen oren en de fokker besloot om te gaan fokken met het dier, door de bijzonder uitziende oren. Hij kruiste Susie onder andere met de Britse korthaar en andere huiskatten. In de loop der tijd werd er dus een populatie opgebouwd, met Susie als stammoeder van het ras. Alle Schotse vouwoorkatten die vandaag de dag leven, stammen van deze poes, Susie, af.

Naamgeving

De Schotse vouwoorkat wordt in het Engels 'Scottish Fold' genoemd. Ook in Nederland is deze naam bekend voor dit prachtige kattenras. De langharige variant van dit ras wordt de Highland Fold genoemd. 

Beschrijving
Als een Scottish Fold geboren wordt met rechte oren, dus geen gevouwen oren, wordt deze kat binnen fokkerskringen een 'Straight' (recht) genoemd.

De Schotse vouwoorkat verkrijgt de gevouwen oren door een bij-effect van een autosomaal dominant gen. Dit gen is in heteryzygote vorm variabel progressief en is een voortschrijdende deformatie aan het kraakbeen in de extremiteiten van het lichaam (oren, poten, staart). Is het echter in een homozygote vorm, dan leidt dit tot een zware kreupelheid bij het dier, met een (zeer) beperkte levensverwachting tot gevolg.

Fokkerij
De fokkerij van Scottish Fold is zeer ingewikkeld. Fokkers kunnen namelijk geen dieren met elkaar kruisen die beiden gevouwen oren hebben. Statistisch gezien zal er dan uit dat nest een kwart zeer gehandicapt zijn (zie de beschrijving hierboven van homozygote katten). 

Bij de fok van de Schotse vouwoorkat moet dus één van de ouderdieren een niet-Scottish Fold zijn. In Europa is de Britse Korthaar zeer geliefd als partner en in Amerika worden zowel Britse als Amerikaanse Kortharen gebruikt. 

Gemiddeld gezien worden vijftig procent van de kittens uit bovengenoemde combinaties geboren met de kraakbeendeformatie en die tevens (vaak) de gewenste vouworen heeft. De andere helft van het nest zal deze aandoening niet hebben en dus ook niet beschikken over de rastypische gevouwde oren. 

Bij elke kat die het Fd-gen heeft, wisselt de mate van progressiviteit in de ontwikkeling van de deformatie. De meeste kittens met dit gen krijgen na 21 dagen de gewenste gevouwde oren. Ook de mate van deformatie in de oren is erg verschillend. Het kan leiden tot een enkele vouw in het oor, of een dubbele vouw. Maar de kraakbeendeformatie in het oor kan ook zo groot zijn, dat er nauwelijks sprake is van een zichtbare oorschelp en is er alleen nog wat rudimentair bot en kraakbeenweefsel zichtbaar.

Een kat met het Fd-gen zal in de loop der tijd ook afwijkingen vertonen aan de andere extremiteiten (poten, staart en elders in het lichaam). Hoe snel en progressief dit verloopt, is afhankelijk van het dier. 

Sommige fokkers gebruiken ook geen dieren met staande oren (Straight-katten) om te fokken. Zeker niet als deze kat een ouder heeft met gevouwen oren. Dit doen deze fokkers niet, omdat de kat mogelijk wel drager kan zijn van het Fd-gen, waardoor de kat de aandoening wel aan zijn nakomelingen kan doorgeven.

Karakter
De Scottish Fold lijkt qua karakter erg veel op de Britse en Amerikaanse Korthaar, omdat vrijwel altijd één van de ouderdieren een Korthaar is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten