zaterdag 25 februari 2012

LaPerm (kat)

De LaPerm is een bijzonder kattenras. Lees in deze tekst alles over deze prachtige kat, van geschiedenis tot aan de rasbeschrijving! 

Geschiedenis
De LaPerm is ontstaan in The Dalles, een plaats in Oregon (VS). In 1982 is de kat van Linda Koehl, in de Amerikaanse plaats The Dalles, bevallen van een aantal kittens. Dit gebeurde op de kersenboerderij, eigendom van Linda. Eén van deze kittens was erg bijzonder: bij de geboorte was dit diertje namelijk kaal.

Nadat het kitten groter was geworden, ontwikkelde het een zachte, gekrulde vacht. Het poesje was het enige kitten met dit type vacht en ze kreeg dan ook de naam 'Curly'. Na een jaar of twee, in 1964, kreeg Curly zelf ook een nest kittens. Al deze kittens werden ook kaal geboren en ontwikkelden in de loop der tijd ook krullen.

Pas in 1974 is Linda gestart met een fokprogramma voor de dieren. Voor die tijd liepen alle katten vrij rond op de boerderij, en was er een grote groep katten met een gekrulde vacht. Koehl wilde de katten eerst 'Oregon Rex' noemen, maar deze naam bestond al voor een andere kattenras. Als tweede keus had zij 'Dalles LaPerm' bedacht, wat in de loop der jaren verbasterd is tot 'LaPerm'.

De vacht
Een LaPerm heeft een gekrulde vacht en komt voor als langhaar en korthaar. De katten behoren tot de rexkatten.

De krullende of golvende vacht wordt gezien als een van de belangrijkste raskenmerken van de LaPerm. de vacht kan variëren van een gegolfde vacht tot geringde krullen. De vacht is vrij zacht van textuur en geen enkele vacht is hetzelfde.

Een aantal van de kittens die worden geboren, zijn bij de geboorte kaal. De meeste kittens hebben echter bij de geboorte kort, golvend haar. Op de leeftijd van twee weken worden alle kittens geheel kaal en tot de leeftijd van vier maanden wisselen vacht en kaalheid elkaar af. Ook op latere leeftijd kan een LaPerm af en toe kaal worden, maar deze vacht komt vanzelf weer terug. Volwassen katten hebben een dikke vacht, maar toch luchtig.

Het gen dat de krullen veroorzaakt, is dominant. Dit houdt in dat de krullen dominant vererft worden. LaPerms die tweemaal dit dominante gen dragen, zijn fokzuiver. Katten met maar eenmaal dit dominante gen, kunnen ook gladharige nakomelingen ter wereld brengen. Aan het uiterlijk van de kat is niet af te lezen of deze een of twee keer het gen hebben. Bloedonderzoek moet dit uitwijzen.

Tot 2015 mag er volgens sommige verenigingen nog gekruist worden met andere rassen, waardoor er nog regelmatig gladharige LaPerm kittens geboren worden.

De verschillende vachten bij de geboorte worden aangeduid met een Engelse afkorting in de naam. Het meest populair is de gekrulde vacht bij de geboorte. Dit wordt aangeduidt met BC (Born Curly). Kale kittens krijgen de afkorting BB (Born Bald) voor hun naam en kittens die met een gladde vacht ter werled komen, worden BS (Born Straight) genoemd.

De vacht van beide variëteiten (langhaar en korthaar) kan in lengte en dikte variëren. Dit is afhankelijk van het seizoen en de leeftijd van de dieren. Gecastreerde of gesteriliseerde katten hebben vaak een vollere en dikkere vacht dan hun soortgenoten die niet geholpen zijn.

Rasbeschrijving
De kop is enigszins driehoekig met oren die breed geplaatst zijn. De snorhaarkussens zijn vol en de ogen groot en expressief. De snorharen zijn gekruld en imposant.

De kat is gematigd Oosters van bouw en de achterpoten zijn regelmatig langer dan de voorpoten. Langharige dieren hebben pluimen in en achter de oren en hun staart is dik en vol. De kortharige LaPerm heeft een staart die veel lijkt op een flessenborstel: hun staart is bedekt met ruwe, uitstaande haren.

Katers hebben een gewicht van 3 tot 5 kilo, vrouwtjes wegen lichter: tussen de 2,5 en 4 kilo. Typerend voor dit ras is dat de kittens bij de geboorte kleiner zijn dan gemiddeld. Ook duurt het langer dan gemiddeld voor de dieren hun volwassen formaat en gewicht bereikt hebben.

Karakter
De LaPerm is dol op gezelschap van de mens. Het zijn goede jagers, die vaak met een gevangen prooi thuiskomen.

Verzorging
De vacht van de LaPerm heeft weinig tot geen verzorging nodig. De vacht zal niet gemakkelijk klitten. Af en toe de kat in bad doen en de vacht drogen met een handdoek is voldoende om de krullen in optimale staat te houden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten