zondag 26 februari 2012

Siamees (kat)

De Siamees is één van de oudste raskatten ter wereld, in een modern jasje gestoken. Lees hier alles over dit bijzondere poezenbeest!

Geschiedenis
De Siamees wordt gezien als één van de oudste raskatten ter wereld. Ook is de Siamees de eerste erkende raskat, met een Oosters uiterlijk. De oorsprong van de kat is niet geheel bekend, maar men neemt aan dat de Siamees afkomstig is uit Siam, wat nu Thailand is. 

In 1884 is de Siamees in Europa geïntroduceerd, maar toen had het dier een andere verschijningsvorm dan deze vandaag de dag is. In het begin had de Siamees een wat grovere bouw, maar toch elegant. In de loop der jaren is de voorliefde voor de Siamees veranderd en wilde men graag een nieuw type Siamees: de Siamees zoals je die vandaag de dag kent.

Ook het oude type bestaat nog steeds, alhoewel in kleinere getalen. Het oude type heet nu geen Siamees meer, maar Traditionele Siamees of Thai.

Uiterlijk

De moderne Siamees is een kat met een dun lichaam, een lang lijf, een elongicephaal hoofd, een lange voorsnuit en oren die wijdgeplaatst en groot zijn. De ogen zijn amandelvormig en hebben een helderblauwe kleur. 

De kop is wigvormig en moet samen met de schuingeplaatste oren een perfecte, gelijkzijdige driehoek vormen. De kin mag niet geprononceerd zijn, maar ook niet te zwak. De neus is lang, met een Romeins profiel en mag geen inkeping hebben. De neus dient vloeiend door te lopen in het schedeldak. Als je naar de Siamees kijkt, zie je een lenige en elegante kat met een sierlijk lichaam. Ondanks dat het lichaam lang en slank is, zijn de katten gespierd en mag het dier nergens grofheid vertonen. De achterpoten horgen langer te zijn dan de voorpoten, daarnaast zijn de poten slank en lang, de voetzooltjes ovaal. De staart is dun en lang, loopt spits toe naar de punt en vertoont gelijkenissen met een zweep.

De korte vacht voelt zijdezacht aan en is fijn van structuur. Er is weinig tot geen ondervacht aanwezig.

Kittens worden wit geboren, na een aantal weken beginnen de points (masker, oren, poten en staart) te verkleuren naar de uiteindelijke kleur. Hoe ouder de kat is, hoe duidelijker de points aanwezig zullen zijn. Oorspronkelijk kwam de Siamees enkel voor in de kleuren seal, blue, chocolat en lilac. Deze pointkleuren zijn zowel in tortie als tortietabby mogelijk. Later, in de loop der jaren, zijn er enkele kleuren toegevoegd aan de points, welke goedgekeurd zijn door de overkoepelende raskatorganisaties. Deze zijn cinnamon, fawn, smoke, silvertabby, bicolour en tricolour.

Karakter 
De dieren zijn erg spraakzaam, net als alle Oosterse raskatten en de Siamees heeft veel aandacht nodig. Het is dan ook niet voor niets dat deze katten de 'hond onder de katten' genoemd worden. Ook zijn Siamezen erg sociaal, zijn ze intelligent en reageren ze heftiger op externe (omgevings)prikkels dan andere katten. 

Siamezen zijn erg leergierig en leren snel. Ook zijn Siamezen erg gedreven in het openen van deuren. Als zij dit trucje eenmaal doorhebben, voeren zij het steeds uit. Daarom hebben veel eigenaren van Siamezen de deurklinken 90 graden gedraaid, zodat de kat deze niet meer kan openmaken. 

De dieren zijn nieuwsgierig en bezoek is erg geliefd. Hoe minder mensen van katten houden, hoe sneller zij bij deze personen op schoot gaan zitten. Ook hebben Siamezen erg in de gaten dat zij zich op sommige momenten voorbeeldig moeten gedragen. Komt er hoog bezoek? Dan zullen zij zich ook koninklijk gedragen. Komen er echter een lading kinderen die baldadig zijn? De kans is groot dat de Siamees mee gaat op roverstoer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten