zondag 26 februari 2012

Noorse boskat (kat)

De Noorse Boskat is één van de grootste kattenrassen ter wereld. De langharige katten hebben een gracieuze uitstraling en een interessante geschiedenis. Lees in deze tekst alles over deze bijzondere kat: de Noorse Boskat. 

Geschiedenis
De Noorse Boskat is een eeuwenoud kattenras en is het oorspronkelijke fenotype van de huiskat, zoals deze voorkomt in het gebied van oorsprong (Noorwegen). Dit, terwijl de mens zich eigenlijk niet met de ontwikkeling van het ras heeft bemoeid, tot een tiental jaren geleden.

Het gen voor langhaar komt van nature voor bij de huiskat (Felis catus) en manifesteert zich logischerwijs meer in gebieden waar het klimatologisch handig om een langere vacht te hebben. Dit is ook in Noorwegen, het land van oorsprong van de Noorse Boskat, het geval. Al voor de tijd van de Vikingen waren er katten in Noorwegen aanwezig, welke werden gehouden als huisdier en ook voorkwamen rondom de boerderijen. Een groot deel van deze katten zal langharig geweest zijn.

In de jaren dertig van de twintigste eeuw verscheen er een Noorse Boskat voor het eerst op een Noorse kattententoonstelling, op dat moment nog in de klasse huiskatten. Liefhebbers van deze mooie kat waren bang dat het ras zou uitsterven als er niet gericht een fokprogramma werd opgezet. Op deze manier groeide de interesse voor deze kat en de wens om de kat als ras erkend te krijgen.

Enthousiaste fokkers hebben hier veel moeite voor moeten doen, maar uiteindelijk werd de Noorse Boskat in 1977 door de overkoepelende Europese raskattenfederatie, FIFé in Parijs als ras erkend. FIFé staat voor Federation International Féline.

Uiterlijk
De Noorse Boskat is een vrij grote kat met een dubbele vacht. Een dikke, wollen ondervacht en een gladde, wat vettig aanvoelende dekvacht. In het voorjaar verliest de kat veel haar, waardoor hij eruit kan zien als een kortharige kat. In de herfst komt de vacht weer terug en heeft de kat een volle kraag, veel haar op de flanken en achterpoten. Dit haar op de flanken en achterpoten wordt 'de broek' genoemd. Ook hebben Noorse Boskatten een pluimstaart die volbehaard is. De botten zijn stevig en de kat is flink gespierd.

Een kater weegt gemiddeld vijf tot acht kilo, een poes weegt drie tot zes kilo.

Karakter
De Noorse Boskat is een intelligente en tolerante kat. De dieren zijn speels en beschikken over veel energie. Ook kunnen de katten erg eigenwijs en arrogant zijn. Typerend voor de Noorse Boskat is dat ze graag in het gezelschap van mensen zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten