zondag 26 februari 2012

Socialisatie van een kitten

Als je een kitten in huis krijgt of hebt, is het belangrijk dat het kitten goed gesocialiseerd wordt en een gedegen opvoeding krijgt. Op deze manier zorg je er via de socialisatie en opvoeding voor dat je kitten opgroeit tot een schitterende kat, met gewenst kattengedrag.

Perfecte leeftijd
Een kitten is een jong dier dat snel dingen kan leren en dan zeker tot de leeftijd van twaalf weken. In die periode is het dan ook belangrijk om het diertje goed te socialiseren, zodat je een sterke, zelfverzekerde kat krijgt, die gewend is aan een groot aantal dingen.

Hoe kan ik mijn kitten socialiseren?
Tijdens de socialisatie is het de bedoeling het kitten met zoveel mogelijk dingen in aanraking te laten komen. Heb je een hond? Laat het kitten dan in de buurt van de hond komen. Heb je kinderen of kinderen in de buurt wonen? Laat de kinderen dan gewoon spelen en daarbij herrie maken, waar het kitten bij is. Zo leert het kitten dat spelende kinderen ‘normaal’ zijn en dat hij daar niet bang voor hoeft te zijn.

Om een (huis)kat zoveel mogelijk aan het menselijke leefritme te laten wennen, is het van een groot belang dat de moederkat en de kittens na een aantal weken naar de woonkamer ‘verhuizen’. Natuurlijk mag dit ook een andere ruimte in het huis zijn, maar kies dan wel een ruimte uit waar elke dag mensen zijn en dat de kittens niet de hele dag alleen zijn. Zet de kraamdoos, waarin de kittens zijn geboren, wel op een rustige plaats in het vertrek neer, zodat moederkat en kittens kunnen rusten wanneer zij daar behoefte aan hebben, zonder dat zij daarbij telkens gestoord worden door langslopende mensen, rondvliegend speelgoed van kinderen enzovoort. 

Hieronder volgen een aantal tips die je kan opvolgen tijdens de socialisatieperiode van je kitten(s). Natuurlijk hoef je deze ‘regels’ niet op te volgen, maar het is wel raadzaam. Daarnaast mag je gewoon andere punten toevoegen aan de lijst, waarvan jij vindt dat dit belangrijk is voor de opvoeding en socialisatie van je kitten.

  • Neem het kitten mee in de auto, zodat hij weet dat autorijden leuk kan zijn. Ga hierbij niet alleen naar de dierenarts, maar ga ook een rondje rijden en dan weer terug naar huis. Zo zal het kitten het autoritje niet zien als een ritje naar de hel (= de dierenarts). Beloon het kitten als hij uit de auto komt en weer veilig in huis is aangekomen. 
  • Keur het goed dat kinderen, mannen en vrouwen het kitten mogen aaien en vasthouden. Bij kinderen moet je er wel altijd bij blijven, omdat zij soms (onbedoeld) het kitten pijn kunnen doen, kunnen verwonden of het kitten op een verkeerde manier vasthouden. De reden dat het optillen en aaien belangrijk is, is dat het kitten op deze manier aan mensen went en niet bang wordt als hij door mensenhanden opgetild wordt. 
  • Neem het kitten mee naar de tuin (of het balkon, als je geen tuin hebt) en laat hem het gras, de planten en bomen ontdekken. Katten zijn van nature heel nieuwsgierig en willen graag van alles zien, ruiken, ervaren en leren kennen! 
  • Laat hem kennis maken met andere dieren, zoals honden, konijnen, kippen, paarden en dergelijke. Het hangt er natuurlijk vanaf welke dieren er in jouw omgeving wonen en waar je de beschikking over hebt. Maar aan hoe meer diersoorten het kitten kan wennen, hoe beter dit is. Het is wel belangrijk dat je er altijd bij blijft, omdat je niet weet hoe de dieren op elkaar kunnen reageren. Dreigt er gevaar (omdat de hond bijvoorbeeld agressief kan reageren). 
  • Laat het kitten wennen aan harde en vreemde geluiden. Hierbij kan je denken aan de stofzuiger, de deurbel en de föhn. Een kookwekker kan hier ook een goed voorbeeld van zijn. 
Knuffelen met je kitten
Als je je kitten net in huis hebt, is het belangrijk om het kitten even te laten wennen aan het huis, de nieuwe geuren en zijn nieuwe huisgenoten. Als het jonge diertje na een aantal uren wat rustiger is geworden, zijn eten heeft gevonden, de kattenbak en wat slaap heeft gehad, kan je het diertje rustig oppakken en met hem knuffelen. Kittens houden hier erg veel van. Ze missen de warmte van hun nestgenoten (moeder, broertjes en zusjes) en de vertrouwde omgeving waarin ze de eerste weken van hun jonge leven hebben doorgebracht. Geef je kitten veel liefde en aandacht, speel met hem en laat hem op zijn tijd rustig slapen, hij heeft zijn slaap nog steeds hard nodig. Het is echter belangrijk om het kitten niet (te) stevig vast te houden. Het kitten kan hierdoor in paniek raken en zich uit je armen gaan wurmen. Het beste is om je nieuwe aanwinst op schoot te zetten en hem dan zachtjes te aaien. Herhaal dit een aantal keren per dag en het kitten zal beginnen in te zien dat het aanhalen en de aandacht geweldig is, en zal al snel uit zichzelf naar je toe komen voor de knuffels!

Kittens en (jonge) kinderen
Als je (jonge) kinderen in huis hebt wonen, is het noodzakelijk om hen te leren hoe ze met het kitten om moeten gaan. Laat de kinderen nooit alleen met het kitten, omdat kinderen (onbedoeld) verkeerde dingen met het kitten kunnen doen. Ze tillen het diertje verkeerd op, trekken aan zijn staart, aaien te hard enzovoort. Leer ze hoe ze het kitten moeten optillen, hoe ze moeten aaien en wat ze wel en niet mogen doen met het kitten. Laat je kinderen ook weten dat zij het kitten met rust moeten laten als hij wegloopt, als hij aan het eten of drinken is, op de kattenbak zit en slaapt. Wordt dit niet gedaan, dan heb je grote kans dat het kitten agressief kan worden, bang of agressief.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten