zaterdag 25 februari 2012

Cornish Rex (kat)

De Cornish Rex is een typische rexkat: een kat met een golvende of gekrulde vacht. Lees meer over de Cornish Rex...

Geschiedenis
De Cornish Rex is een raskat welke ontstaan is in Engeland. Om preciezer te zijn in het graafschap Cornwall. De eerste Cornish Rex werd in 1950 geboren, in Bodmin Moor, op een boerderij. De poes op deze boerderij, Serena, was een prachtige zwartschildpat met witte aftekeningen. Zij kreeg een nestje kittens, waarbij er één kitten direct opviel. Dit katertje had namelijk een gekrulde vacht en kreeg de naam Kallibunker. Kallibunker werd de stamvader van alle Cornish Rex katten die vandaag de dag rondlopen.

De eigenaresse van Serena en Kallibunker vermoedde dat de gekrulde vacht van de kater het resultaat was van een recessief verervende mutatie in de vacht. Ze ging naar haar dierenarts toe, dr. Jude, en op aanraden van deze persoon, begon de eigenaresse van Kallibunker en Serena een fokprogramma. Kallibunker dekte in dit fokprogramma een aantal keren zijn moeder. In de nesten die geboren werden, zaten zowel gladharige als gekrulde kittens. Door dit feit werd bewezen dat het inderdaad om een recessief gen ging.

Met de nakomelingen van Kallibunker begon men verder te fokken. Om inteelt binnen het ras te voorkomen, begon men de Cornish Rex katten te kruisen met andere huiskatten. Ook werden Brits Kortharen, Siamezen, Oosters Kortharen en Burmezen ingezet. Een aantal van deze nakomelingen verhuisde naar Amerika, waar ze werden gekruist met deAmerikaans Korthaar en Siamees.

Rasbeschrijving
De Cornish Rex is een kat van het Oosterse type, met een gekrulde of golvende vacht, die zeer zacht is. De dieren zijn zeer elegant en gespierd. Ze hebben lange poten en een dunne, maar lange staart. De kop is vrij lang, de oren groot tot zeer groot en staan rechtop. Het Europese type van de Cornish Rex heeft een vollere vacht en is wat groter en breder van bouw.

De Amerikaanse Cornish daarentegen is extremer van type, is kleiner en fijner van bouw. De oren zijn groter en de vacht is dunner.

De vacht van de Cornish Rex is zeer kort, en is meer golvend dan gekruld. De vacht bestaat alleen uit kroonharen en donsharen, de dekharen (die langer zijn) ontbreken. De snorharen en wimpers van deze Rex kat zijn gekruld.

Kleur
Volgens de rasstandaard van de Cornish Rex zijn alle vachtkleuren toegestaan.

Karakter
De Cornish Rex is een aanhankelijke en mensgerichte kat. De dieren zijn levendig en intelligent en bovendien zeer aanwezig. Ze willen het liefst altijd mensen (of andere dieren) om zich heen hebben, ze hebben een hekel aan alleen zijn.

de Cornish Rex is verdraagzaam tegenover andere katten, honden en dieren. Een Cornish Rex verkiest graag warme plekjes in huis of op schoot boven een koud plekje op de vloer.

De dieren zijn zeer ondeugend en leven helemaal op als zij een speelmaatje hebben. Dit speelmaatje kan een andere kat zijn, maar ook een mens, die de tijd ervoor neemt om met dit dier te spelen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten