zaterdag 25 februari 2012

Europees Korthaar (kat)

De Europees Korthaar is een ras dat voortkomt uit de steviggebouwde huiskat in Europa. Lees in deze tekst alles over de Europees Korthaar. De Europees Korthaar wordt voornamelijk in Scandinaviƫ gefokt en mag enkel de kleur en patrooncombinatie hebben die behoort bij het Europese spectrum. Dit houdt in dat er geen Oosterse factoren als partieel albinisme, chocolate, cinnamon en getickt tabby mogen voorkomen bij de Europese Korthaar. Bij de fok van de Europees Korthaar worden onder andere eisen gesteld aan de kwaliteit van de vacht, de kleur en patroonverdeling. Ook moet de Europees Korthaar een stevige bouw hebben en een vrij ronde kop.

De dieren zijn alert en soms wat luidruchtig. De Europees Korthaar is goedmoedig, trouw en vriendelijk van aard. Ook voelen ze zich snel veilig, zijn ze voorzichtig en passen ze zich makkelijk aan. Een Europees Korthaar heeft een temperamentvol karakter en voelt zich het prettigst in gezelschap van mensen of andere katten. Met jonge kinderen kan de kat iets minder goed overweg, maar wanneer hij van jongs af aan met kinderen opgroeit, is dit geen probleem.

Bijzonderheden
De term Europees Korthaar wordt in Nederland en Belgiƫ ook gebruikt voor huiskatten die niet tot een speciaal ras behoren en niet over een stamboom beschikken. Omdat dit zoveel voorkomt, wordt het ook wel de huis-, tuin- en keukenkat (HTK) genoemd. Jonge kittens worden meestal gratis weggegeven onder particulieren.

Stamboekvoering
Stamboeken en verenigingen van de Europese Korthaar staan open voor inschrijving van geschikte, stamboomloze katten die voldoen aan de eisen van de rasstandaard. De eisen houden onder andere de stevige bouw, vacht en kopvorm in.

Als iemand zijn HTK-kat wilt laten registreren als Europees Korthaar, moet deze met de kat naar een tentoonstelling gaan. Na beoordeling op de tentoonstelling kan de keurmeester de kat honoreren of afkeuren. Als het dier gehonoreerd wordt, wordt bij de eerste generatie nakomelingen een registratiekaart afgegeven. Vanaf de tweede generatie krijgen de katten een stamboom, waar ook echt mee gefokt mag worden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten