zondag 26 februari 2012

Leefgebied Sumatraanse tijger ernstig bedreigd!

Het leefgebied van de Sumatraanse tijger, een ernstig bedreigde katachtige, wordt letterlijk tot papierpulp vermalen. Het leven van deze bijzondere tijger loopt zeer ernstig gevaar door de kap van oerwoud.

Wereld Natuur Fonds
Het Wereld Natuur Fonds (WNF) heeft met behulp van verborgen camera's op het Indonesische eiland Sumatra opnamen gemaakt van twaalf Sumatraanse tijgers. Dit gebeurde in de jungle van het eiland. Onder deze tijgers bevonden zich ook twee vrouwtjes met welpen. Eén van de nest jonge tijgers is een drieling, en op de beelden is te zien hoe prachtig deze jonkies met blaadjes aan het spelen zijn.

Einde leefgebied?
Wat hierboven beschreven staat, klinkt te mooi om waar te zijn. Jonge tijgertjes, zonder zorgen, die spelend in het bos achter de blaadjes aan rennen. Echter, dit zou wel eens het laatste nest kunnen zijn dat op deze plek, in deze jungle, met blaadjes aan het spelen is. Een groot deel van deze Sumatraanse jungle staat namelijk op de lijst om te worden gekapt.

Cameraval
Het team van WNF uit Sumatra heeft deze zogenoemde cameravallen geplaatst. De camera's reageren op bewegingen en springen dan aan. Het Sumatra-team van WNF is overweldigd door het grote aantal tijgers dat zij binnen twee maanden hebben weten vast te leggen op camera's. Hierbij is het nog onduidelijk of het succes te danken is aan het feit dat het team steeds beter in staat is om de camera's op de juiste plaats te zetten, of omdat het leefgebied van de tijger steeds verder krimpt. In dat laatste geval trekken de tijgers steeds meer naar elkaar toe, omdat hun oorspronkelijke leefgebied steeds kleiner wordt. Sumatraanse tijgers worden zodoende gedwongen om dicht op elkaar te leven.

Uitsterven
Naar schatting leven er maar minder dan 3500 tijgers in het wild, waarvan maar 400 exemplaren Sumatraanse tijgers zijn.

Houtkapconsessie
De opnames die het Sumatraanse team van WNF heeft gemaakt, zijn in Bukit Tigapuluh gemaakt. Dit is vrij vertaald 'Dertig Heuvels' en is een groot landschap. Bukit Tigapuluh ligt op de grens van de provincies Riau en Jambi. Tijdens de Internationale Tijgertop in St. Petersburg (o.l.v. de Russische premier Poetin), zei de Indonesische regering dat het gebied nog extra beschermd zou gaan worden, omdat er zoveel tijgers leven. Grote delen van het gebied echter, liggen in een houtkapconsessie van de papier- en pulpgigant Asia Pulp & Paper, dat op zijn beurt onderdeel is van de Sinar Mas Group.

Conclusie
Ondanks dat de Internationale Tijgertop zich ermee bemoeid heeft en dat de Indonesische regering heeft besloten het gebied zoveel mogelijk te beschermen, is het nog onduidelijk of er genoeg leefgebied overblijft voor de Sumatraanse tijger. Zal de Sumatraanse tijger te dicht op zijn soortgenoten leven en wordt de jungle nog verder bekapt?

Zal langzaam maar zeker het einde van de Sumatraanse tijger in zicht zijn, of komen we nog met een oplossing?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten