zondag 26 februari 2012

Ragdoll (kat)

De Ragdoll is een bijzonder kattenras uit Amerika. Het ras wordt nu over de hele wereld gefokt en is zeer geliefd. In deze tekst lees je alles over de geschiedenis, het uiterlijk en karakter van de Ragdoll. 

Geschiedenis
De geschiedenis van de Ragdoll begint in de jaren zestig van de twintigste eeuw in Amerika. Ann Baker had een poes, Josephine, met een Angora-achtig uiterlijk. Josephine was van haar buurvrouw en had al een aantal nesten gehad met wilde kittens. Josephine werd door een auto aangereden, maar overleefde dit. Ze werd overgebracht naar de universitaire dierenartskliniek en haar leven werd gered.

Nadat Josephine genezen was, ging ze weer terug naar huis. Korte tijd later beviel zij van een nestje kittens. Deze kittens waren anders dan de jongen uit voorgaande nesten. De jongste kittens waren zeer lief, erg speels en totaal ontspannen. De kittens hielden daarnaast van menselijke aandacht.
 

De eigenaar van Josephine, de buurvrouw van Anne Baker, zocht nieuwe baasjes voor de kittens. Ann, een ervaren kattenfokkerr, vond het gedrag van de kittens erg interessant en nam enkele kittens van haar buurvrouw over. Buckwheat was de eerste kat die zij had uitgekozen.

Ann had een oudere zoon van Josephine geleend (van de buurvrouw) om een nieuwe foklijn op te zetten in haar fokprogramma. Deze kater as de zwartbruine Pers met de naam Blackie. Tijdens de bezoeken aan deze dekkater, zag ze een andere indrukwekkende kater (de broer van Blackie). Deze kat had de uiterlijke kenmerken van een Heilige Birmaan, maar was dit zeer zeker niet. Ook deze kater, Raggedy Ann Daddy Warbucks, werd geleend voor het fokprogramma van Ann Baker. De twee katers waren beide zoons van de kat Josephine, maar hadden beide verschillende vaders.

De echte oorsprong van de Ragdoll is zeer moeilijk te achterhalen, omdat de vaders van deze twee katers onbekend waren. Buckwheat, een effen zwarte poes die Ann gefokt had, was de dochter van Blackie en Josephine. Buckwheat had het uiterlijk van een Burmees, maar met een dikke vacht. Ook fokte Ann een andere kat, Raggedy Ann Fugianna. Deze kat was een mislukte Bi-colour en haar vader was Daddy Warbucks.
 

De basis van het ras was gelegd, Ann gebruikte hier de katten Buckwheat, Fugianna en Daddy Warbucks voor. De nakomelingen van deze grondleggers waren speciaal en werden 'Ragdolls' genoemd. In 1975 is de rasnaam officiëel vastgelegd en is het ras erkend door haast alle overkoepelende raskattenorganisaties.

Uiterlijk
De Ragdoll is een forse kat met een halflange vacht die zijdezacht aanvoelt. Typisch aan de vacht is dat deze niet tot nauwelijks klit, maar een borstelbeurt om de paar dagen is toch aangeraden. De dieren zijn pas rond hun derde levensjaar uitgegroeid en uitgekleurd (de kleur is dan pas zoals het moet zijn). De naam Ragdoll betekent letterlijk 'lappenpop' en het ras is zo genoemd omdat de kat zich tijdens het optillen echt laat hangen.
 
  • Point Ragdolls worden helemaal wit geboren, de kleuren worden tijdens het opgroeien langzaamaan duidelijk. 
  • Een volwassen kater weegt tussen de vijf en de tien kilo, een poes tussen de drie en zes kilo. 
  • Ragdolls zijn katten die onder de pointkatten vallen. De points (oren, poten, masker en staart) zijn gekleurd, terwijl de rest van het lichaam lichter van kleur is. De dieren hebben altijd blauwe ogen. 
  • De katten komen voor in de volgende kleuren: Seal, Blue, Chocolat, Lilac, Red, Creme en Tortie. Al deze kleuren komen ook in lynx (tabby) voor. Ook zijn er bij de Ragdoll drie hoofdvariëteiten: colourpoint, mitted en bi-colour. 

Bij de colourpoint zijn de points gekleurd en is de lichaamskleur crèmekleurig. De borst is meestal lichter dan de rest en een colourpoint mag absoluut geen wit op het lichaam dragen. Een mitted Ragdoll is gehandschoend. De points zijn hierbij gekleurd, maar aan de voorpoten zijn witte sokjes aanwezig en op de achterpoten zijn laarsjes aanwezig. Vanaf de kin tot de staartinplant loopt een witte streep, wat ook wel buikstreep genoemd wordt. Ook kan een mitted Ragdoll een witte bles op de neus hebben.

De bi-colour Ragdoll heeft een gekleurd masker, maar bevat een omgekeerde, witte 'V'. De oren en staart zijn gekleurd, de kin, borst, buik en poten zijn echter wit.

Overige typen
Naast de bovengenoemde typen Ragdolls, zijn er ook nog de solid, sepia en mink Ragdolls. Een solid (ook wel self colored Ragdoll of non pointed Ragdoll) is een Ragdoll met een donkere vachtkleur met oranje, groene, gouden of odd eyed ogen. De mink Ragdoll heeft een donkerdere lichaamskleur met een grijze tot donkerblauwe oogkleur. Ideaal is echter een blauw/groene oogkleur. De sepia Ragdoll is donkerder als de mink Ragdoll en heeft een dubbel mink gen. Als de sepia gekruist wordt met een pointed Ragdoll, worden er enkel mink Ragdoll kittens uit geboren.
 

Karakter
Een Ragdoll is rustig en aanhankelijk. Ze zijn erg sociaal, op mensen gericht, nieuwsgierig en vriendelijk van aard. Doordat de dieren zo erg naar mensen toe trekken, zijn het ook echte schootkatten. De Ragdoll lijkt qua karakter veel op een hond en loopt vaak achter je aan. Hierbij moet je opletten dat je niet over de kat valt, het dier heeft namelijk de neiging om vaak voor de voeten te lopen.
 

Een Ragdoll blijft zijn hele leven lang speels en is mede daarom geschikt om in een gezin te leven met kleine kinderen. Ook een huishouden met andere dieren, waaronder honden, vormt geen probleem voor een Ragdoll.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten