zaterdag 25 februari 2012

Bengaal (kat)

De Bengaal is een prachtige raskat. In dit artikel lees je alles over deze gestippelde, bijzondere Bengaal, van karakter tot rasbeschrijving en van geschiedenis tot verzorging.

Geschiedenis
De Bengaal is ontstaan in de Verenigde Staten en ontwikkeld in de jaren vijftig van de vorig eeuw. Dit werd gedaan door de wilde Bengaalse Tijgerkat te gaan kruisen met huiskatten. De nakomelingen uit deze kruisingen hadden een vacht met een prachtig vlekkenpatroon. Tevens was het karakter zeer betrouwbaar.

In 1983 werd bij de The International Cat Assocition (TICA) het ras geregisteerd. Hoewel de TICA het ras al had erkend, is de Bengaal pas in 1999 door de FIFé erkend.

In de Verenigde Staten wordt nog steeds gefokt met de Bengaalse Tijgerkat, om voor meer nakomelingen binnen het ras te zorgen en ervoor te zorgen dat er geen inteelt plaatsvindt binnen het ras. In Nederland (en vele andere landen binnen Europa) is dit niet toegestaan, omdat het houden van de Bengaalse Tijgerkat illegaal is.

Generaties
Er zijn verschillende generaties Bengalen te koop. De kruising tussen een huiskat en de Bengaalse Tijgerkat wordt de F1-generatie genoemd. Katers die uit deze generatie voortkomen, zijn altijd onvruchtbaar. De F2-generatie is een vrouwelijke kruising met een huiskat als kater. Bij de F2 en F3-generaties zijn de katers ook regelmatig onvruchtbaar, maar bij generaties daarna wordt gezien dat de katers altijd vruchtbaar zijn, uitzonderingen daargelaten.

Uiterlijk
De vacht van de Bengaal is geel/oranje van kleur, met bruine of zwarte vlekken/strepen. De vacht is dik, glad en enorm zacht. Als je de kop bekijkt, is deze in verhouding met het lichaam klein. De ogen zijn groot en amandelvormig. Rond de ogen zit een zwarte kring en de oren zijn klein en naar voren gericht.

De staart is gemiddeld van lengte en aan het einde van de staart zijn zwarte (of bruine) ringen zichtbaar. Het lichaam is vrij lang en toont gespierd. De achterpoten zijn iets langer dan de voorpoten en de voetzolen behoren, volgens de rasstandaard, zwart van kleur te zijn.

Vachtpatronen
De Bengaal komt voor in twee verschillende vachtpatronen, namelijk gemarmerd en gevlekt. De gemarmerde variant wordt ook 'tabby marble' genoemd en de gevlekte vachtsoort 'tabby spotted'. Beide vachtpatronen hebben twee stromingen, namelijk de black tabby en de sneeuwbengaal.

Bij de gevlekte Bengaal kan er sprake zijn van rozetten in het vachtpatroon. Dit zijn vlekken waarvan een gedeelte van die vlek een warmere kleur heeft. Zo zijn er Dougnetrozetten en schaduwrozetten. Bij de eerste bevindt het warmer gekleurde gedeelte zich in het midden van de vlek, maar bij een schaduwrozet zal de warmere kleur juist meer aan de buitenkant van de vlek zitten.

De gemarmerde Bengaal heeft een vachtpatroon welke bestaat uit brede, horizontale strepen. Sommige Bengalen hebben witte vlekken (medaillons genaamd) of verticale strepen. Dit betekent dat deze katten niet raszuiver zijn en worden ook niet toegelaten tot het stamboek.

De kleur black tabby is de traditionele kleur van de Bengaal en is daarbij ook dominant.

Sneeuwbengaal
De sneeuwbengaal daarentegen, kan alleen ontstaan wanneer beide ouderdieren het recessieve gen meegeven aan hun nakomelingen. De sneeuwbengaal is in drie kleuren onder te verdelen, namelijk 'seal mink', 'seal sepia' en 'seal linx'. De eerste heeft één van de twee vachtpatronen op een witte ondergrond en de ogen zijn blauw of groen. Deze kat heeft één gen voor burmees en één voor siamees.

De seal sepia heeft één van deze twee vachtpatronen op een witte ondergrond en de ogen zijn goudkleurig. De kat heeft twee genen voor burmees. De seal linx heeft één van de twee vachtpatronen op een witte ondergrond en de ogen zijn altijd blauw van kleur. Ook heeft de seal linx twee genen voor siamees.

Dan bestaan er ook nog twee andere soorten Bengalen, maar deze zijn niet erkend in Nederland. Dit zijn de zilveren Bengaal en de blauwe Bengaal. De blauwe kleur is een ongewenste kleur, maar komt toch redelijk veel voor.

Karakter
Het karakter van de Bengaal staat bekend als vriendelijk, nieuwsgierig en intelligent. De laatste twee, nieuwsgierigheid en intelligentie, heeft de Bengaal geërfd van de Bengaalse Tijgerkat en het vriendelijke karakter van de huiskat. Typerend voor de Bengaal is dat deze katten erg van water houden en graag hun kop onder de kraan steken of komen 'helpen' met douchen.

De dieren zijn gek op aandacht, erg speels en kunnen het gedrag van een hond vertonen. Ze lopen achter je aan en willen te aller tijden bij de baas in de buurt zijn. Toch kunnen Bengalen zichzelf ook erg goed bezighouden.

Ondanks het feit dat de Bengaal erg op mensen gericht is, is het dier geen schootkat. Het baasje fungeert meer als speelmaatje en als iemand die hem eten geeft, aait en knuffelt. Hij besteedt zijn tijd liever aan het vangen van vliegen of speeltjes vangen, dan stilletjes bij baas op schoot te gaan zitten.

De Bengaal kan goed samenleven met andere katten en raskatten, maar hierbij moet men wel rekening houden met het karakter van de Bengaal. De Bengaal is een speelse kat, die graag in beweging is. De kat ziet dit ook graag terug in zijn soortgenoten, zodat ze lekker samen kunnen ravotten. Ook het hebben van een hond in huis is over het algemeen geen probleem. Bijzonderheden
De Bengaal is een relatief nieuwe raskat en is gefokt met een bepaald doel: het uiterlijk moest het uiterlijk van een wilde kat zijn, maar met het gedrag en karakter van een huiskat.

Verzorging
De Bengaal heeft weinig verzorging nodig. De vachtverzorging moet ongeveer eenmaal in de week plaatsvinden, waarbij men even met een borstel over de vacht gaat. Wel moet de Bengaal door zijn actieve leven voldoende voedsel tot zijn beschikking hebben en hebben de dieren veel aandacht nodig.

Als je zelf een full-time baan hebt of veel van huis bent, is het niet verstandig om een Bengaal in huis te nemen. Wil je wel een Bengaal hebben? Zorg er dan voor dat er een speelmaatje voor de kat is. Bijvoorbeeld een andere kat of een hond, waar hij goed mee overweg kan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten