zaterdag 25 februari 2012

Chartreux (kat)

De Chartreux is een raskat uit Frankrijk en staat ook bekend als Karthuizer. Lees in deze tekst alles over dit bijzondere, muisgrijze, kattenras. 

Geschiedenis
De Chartreux is een raskat welke afkomstig is uit Frankrijk en is een van de oudste raskatten, afkomstig uit Europa. De Chartreux staat ook bekend onder de naam Karthuizer.

De Chartreux is voor het eerst beschreven in de zestiende eeuw. Het fenotype van de Chartreux wordt al eeuwenlang omschreven in boeken en deze kat heeft zelfs een wetenschappelijke naam als ondersoort gekregen: Felis catus carthusenensis. Ondanks deze eeuwenlange bekendheid, is men pas in de jaren twintig van de twintigste eeuw doelgericht gestart met de fok van de Chartreux. Dit gebeurde in het midden en westen van Frankrijk.

Lokale huiskatten, met een grijze kleur, worden in Frankrijk al eeuwenlang Chartreux genoemd. Deze dieren werden vanaf 1900, na oprichting van een kattenorganisatie in Frankrijk, geregistreerd en gekruist met langharige Perzen, welke geïmporteerd werden vanuit Engeland. Door deze kruisingen werd de Chartreux sjieker, werden de dieren steviger van bouw, kreeg de Chartreux een rondere kop en grotere, gouden ogen.

Door de Tweede Wereldoorlog was de Chartreux bijna uitgestorven. Er waren maar een stuk of zes katten over die enigszins aan de rasstandaard beantwoordden en foklijnen moesten van voren af aan opgebouwd worden. Fokkers die destijds het ras nieuw leven wilden inblazen, gingen verder met katten, vaak zonder stamboom, met een effen blauwgrijze kleur. Deze dieren werden opnieuw met blauwe Perzen gekruist, om de Chartreux van vóór de Tweede Wereldoorlog terug te fokken. Naast het gebruik van Perzen, werden ook blauwe Brits Kortharen gebruikt, die afkomstig waren uit Engeland. In die periode, vlak na de Tweede Wereldoorlog, vertoonde de Brit grote gelijkenissen met de Chartreux.

In de jaren vijftig en zestig van de twintigste eeuw vond de Chartreux ook zijn weg naar andere landen, zoals België en Zwitserland. Ook in Nederland kwamen enkele Franse Chartreux' aan, maar werden in Nederland als Brits Korthaar beschouwd en gekruist met andere Engelse rassen. Vandaar dat de Chartreux op Nederlandse bodem niet goed van de grond kwam.

Franse en Belgische fokkers besloten vanaf de jaren zeventig (twintigste eeuw) om geen mengeling te krijgen van de Franse Chartreux en Brits Korthaar. De Belgen en Fransen gingen alleen nog met Franse dieren van het eigen type te fokken. Door deze stap te zetten, werd de Chartreux uiteindelijk als apart en zelfstandig ras erkend door kattenorganisaties. Dit ras wordt momenteel alleen raszuiver gefokt en fokkers van dit ras bevinden zich vandaag de dag niet alleen in Frankrijk en België. Ook worden er een aantal fokkers gezien in onder andere de landen Zwitserland, Duitsland, Amerika, Canada, Nederland en Italië.

Rasbeschrijving
De Chartreux is een kat met middelmatige tot grote afmetingen. De bouw is wat grof, maar toch oogt de Chartreux sierlijk. Ze groeien vrij lang uit en worden laat volwassen. Katers zijn groter, grover en forser van bouw dan poezen, tevens beschikken katers over stevige katerwangen. De kop heeft een omgekeerde trapezoïde vorm met middelgrote oren die vrij hoog geplaatst zijn. De schedel is goed ontwikkeld en er is een vlakke ruimte tussen de oren aanwezig.

De ogen zijn groot en open, maar mogen niet te rond zijn. De buitenste ooghoek van de Chartreux is licht naar boven gericht. De oogkleur is diepgeel tot donker koperkleurig. De kleur moet puur en intensief zijn. Een zwakke kleur wordt gezien als een rasfout.

Het lichaam is stevig en gespierd. De katten hebben een brede borstkas en de poten zijn middelhoog en zeer gespierd. De voeten zijn vrij groot en stevig. De staart is van gemiddelde lengte, breed aan de aanzet en loopt taps toe in een afgeronde punt.

Vacht en kleur
De vacht van de Chartreux is egaal blauwgrijs en kortharig van structuur. De kleur is uniform blauw. De dieren mogen alle variëteiten van blauw vertonen, van bleekblauwgrijs tot diepstaalblauwgrijs. Een lichtere tint wordt volgens de rasstandaard geprefereerd.Het fenotype van een effen, blauwgrijze kat wordt al sinds mensenheugenis zeer aantrekkelijk gevonden. De blauwgrijze kleur komt tot stand door het ontbreken van een tabbypatroon in combinatie met een verdunning van de zwarte hoofdkleur. De vacht is dubbel, dik van structuur en dicht ingeplant. De vacht glanst en de ondervacht is wollig en voelt zacht aan. De vacht staat iets af, ligt niet glad aan en glanst. Het neusleertje en de voetzolen moeten ook blauwgrijs van kleur zijn. Er mag geen spooktekening of rossige gloed in de vacht aanwezig zijn.

Karakter
De Chartreux is een rustige kat, huiselijk en zeer evenwichtig. De dieren zijn stabiel en kunnen goed overweg met andere huisdieren en kinderen. Een Chartreux wilt graag harmonie en eenheid binnen de groep hebben. Heerst er spanning in huis of is er iets aan de hand? De Chartreux zal hier zeker op reageren! Chartreux' willen graag bij mensen zijn, maar zijn gereserveerd naar vreemden toe. Kent de kat de mensen waar hij mee samenleeft wat langer? Dan is hij onafscheidelijk. De katten hebben een zacht stemgeluid en praten niet veel.

Gezondheid
De Chartreux is een vrij gezond ras en kan met gemak vijftien jaar oud worden. Er zijn twee afwijkingen die bij de Chartreux (kunnen) voorkomen en kunnen op termijn dodelijk zijn. Dit zijn cystenieren (PKD) en hypertrofische cardiomyopathie (HCM). Deze aandoeningen zijn via een echografisch onderzoek en/of een DNA-test te achterhalen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten