zondag 26 februari 2012

Bedreiging van de cheetah

Bedreiging van de cheetah
De cheetah is één van de katachtigen die met uitsterven wordt bedreigd. Wat zijn de bedreigende factoren en wat wordt er gedaan om deze katachtige te beschermen tegen uitsterven? 

Bedreigingen
Er zijn meerdere factoren die ervoor zorgen dat de cheetah (ook wel jachtluipaard genoemd) met uitsterven bedreigd wordt. De mens is de grootste vijand van deze gracieuze katachtige. Door de bijzondere vacht is dit dier zeer geliefd voor de (bont)handel. Ze worden afgemaakt en gestroopt, waarna de vacht voor veel geld verkocht wordt. De mens zorgt daarnaast ook voor een sterke afname van geschikt leefgebied voor de cheetah. Deze gebieden gebruikt de mens onder andere voor de veeteelt en de landbouw.

Maar niet alleen de mens is verantwoordelijk voor de sterke afname van cheetahs in het wild. Omdat er nog maar weinig jachtluipaarden zijn, is er een geringe genetische diversiteit. Dit zorgt ervoor dat de huidige populatie jachtluipaarden zeer kwetsbaar is voor ziekten en inteelt.

Bescherming van de cheetah
Het jachtluipaard staat op de lijst van zeer bedreigde diersoorten en wordt onder andere beschermd door CITES. De handel in de vacht van deze dieren is sinds een aantal jaren in de meeste landen verboden. De meeste landen in Afrika hebben daarnaast een wet aangenomen waarin het doden van jachtluipaarden streng verboden is. Wordt een dier toch gedoodt, dan kan de dader zeer hoge straffen verwachten.

Vele nationale parken hebben meerdere cheetahs rondlopen en meerdere dierentuinen hebben een gezamelijk fokprogramma opgezet om de populatie jachtluipaarden te laten toenemen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten