zaterdag 25 februari 2012

Japanse Stompstaartkat (kat)

Informatief artikel over de Japanse Stompstaartkat, een bijzonder kattenras uit Japan.

Andere benamingen
De Japanse Stompstaartkat staat ook bekend onder de namen:
· Japanse Stompstaart
· Japanse Bobtail 

Geschiedenis
Gevonden kunstwerken in Japan tonen aan dat de Japanse Stompstaartkat al minstens 1000 jaar lang voorkomt in Japan. Ook op het vasteland van Rusland en in Indonesiƫ komen deze Japanse katten al sinds mensenheugenis voor.

In oude, Chinese manuscripten wordt gesproken van katten met een staart in de vorm van een scepter. De niet-offensieve vervorming van de staart van de bobtail heeft mogelijk niet dezelfde oorsprong of erfelijke basis als de kortstaartige tot staartloze Manx.

Uiterlijk
De Japanse Stompstaartkat komt voor als langhaar en korthaar en is het oorspronkelijke fenotype van de huiskat die al sinds mensenheugenis in Japan voorkomt. Het lichaam is gespierd en krachtig, maar altijd elegant. De kop heeft lange bogen, een brede snuit en de ogen hebben een heel hoge rand. De oren zijn groot en mogen volgens de rasstandaard alle kleuren hebben.

Kleur
De Japanse Stompstaartkat komt voor in alle mogelijke kleuren en patronen.

Karakter
De Japanse Bobtail is een actieve kat met een zelfstandig karakter. De dieren zijn extravert, met sterke familiebanden.

Bijzonderheden
Bijzonder opvallend aan de Japanse Stompstaartkat is de zeer korte staart van tien tot twaalf centimeter. Meestal is de staart opgerold tot een stompje van amper vijf centimeter.

De vrouwelijke zwartschildpad met wit wordt in Japan als geluksbrenger beschouwd en heeft de bijzondere naam 'Mi-Ke'.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten