zaterdag 25 februari 2012

Burmees (kat)

De Burmees is een prachtige raskat met een Oosterse afkomst. Lees in deze tekst alles over de geschiedenis, de rasbeschrijving en het karakter van de Burmees. 

Geschiedenis
De Burmees is een kortharige kat en is ontstaan in het Verre Oosten. Voornamelijk in Birma kwam de kat voor, vandaar de naam Burmees.

In een gedichtenbundel die in de veertiende eeuw werd geschreven, is teruggevonden in Siam, het oude Thailand. In dit boekje werd de Burmees bekend onder de namen 'Sapalak' en 'Thong Daeng'.

In de jaren dertig van de twintigste eeuw werden er een aantal Burmezen meegenomen naar Amerika. Onder deze dieren was ook de stammoeder 'Wong Mau' aanwezig. Vanuit Amerika verspreidde het ras zich vervolgens via Engeland en de rest van de wereld.

Rasbeschrijving
Het lichaam van de Burmees is gemiddeld van grootte, gespierd en elegant. De dieren hebben een korte snuit, de ogen zijn groot, rond en goudgeel van kleur. Ze staan wijd uit elkaar. De vacht is kort, glad en voelt satijnachtig aan.

Kleur
De kleur is één van de rastypische kenmerken bij de Burmees. Het is zo kenmerkend, omdat de Burmees twee partiële albinofactoren in zijn dna heeft zitten. Dit is het genotype cb cb. Hierdoor wordt de pigmentontwikkeling van de huid en vacht geremd en wordt de kleur het duidelijkst op de extremiteiten (points) van het lichaam. Dit zijn de kop, oren, poten en staart. Een lichtere nuance van deze kleur komt voor op de rest van het lichaam. Er moet wel vermeldt worden dat de nuances in kleur op de vacht minder duidelijk aanwezig zijn dan bij de Siamees of Thai.

In Amerika komt de Burmees enkel voor in de klassieke kleuren bruin, chocolate, blauw en lilac. In Europa daarentegen, worden naast de klassieke kleuren ook andere kleuren erkend en gefokt. Dit zijn rood, creme, schildpad, cinnamon en fawn.

Karakter
De Burmees is een kattenras met een lief, levendig en speels karakter. De stem is ruw en sterk. Qua gedrag lijkt de Burmees misschien meer op een hond dan op een kat, omdat de Burmees sterk aanhankelijk is naar mensen toe en altijd in de nabijheid van de baasjes is te vinden.


De Bombay is een bijzonder kattenras. Lees hier alles over de geschiedenis, het uiterlijk en karakter van de Bombay. 

Geschiedenis
De Bombay is een raskat welke rond het jaar 1950 ontstaan is in de Verenigde Staten. Er werd door een aantal fokkers geprobeerd om een zuiver zwarte Burmees te fokken. Om dit voor elkaar te krijgen, werd een bruine Burmees met een zwarte, Amerikaans Korthaar gekruist. Met de zwarte nakomelingen uit deze kruisingen werd verder gefokt.

In 1976 werd de Bombay als variéteit op de Burmees op tentoonstellingen en shows aanvaard. In 1989 werden twee Bombay's geïmporteerd naar Frankrijk. Dit waren een kater en een poes uit Amerika, welke de namen Opium en Bagheera hadden gekregen. De import was bedoeld om een Europese bloedlijn op te zetten.

In Engeland werd de Britse Korthaar echter gekruist met de Burmees, maar dit werd later gekoppeld aan een Amerikaanse Bombay. Het resultaat uit de Engelse foklijnen ging deel uitmaken van het fokprogramma van de Aziatische groep.

Rasbeschrijving
De Bombay is een sterke kat en over het algemeen zeer gezond. De Bombay is een prachtige raskat, met een elegant voorkomen. De ogen zijn groot en zijn goudkleurig van kleur. Het dier is middelmatig qua grootte, de kop is rond en lijkt te groot voor het lijf te zijn. De neus is kort en stomp, de kin stevig en de oren groot met ronde punten.

Kleur
De Bombay heeft een glanzende, zwarte vacht. Een enkele witte haar op het lichaam is volgens de rasstandaard toegestaan. Ook de neus en voetkussentjes moeten bij dit ras gitzwart zijn.

Karakter
Typerend voor de Bombay is het karakter. Het karakter lijkt namelijk erg veel op dat vande Burmees. Ook snort de Bombay voortdurend.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten