zaterdag 25 februari 2012

Balinees (kat)

De Balinees is de langharige variant van de siamees en is een apart ras. Lees in deze tekst alles over de Balinees!

Geschiedenis
In de veertiende eeuw kwamen er in Thailand (het vroegere Siam) al Siamezen voor. Pas in de negentiende eeuw hebben een aantal Britse toeristen enkele Siamezen mee naar Europa genomen. Rond het jaar 1950 werd de Siamees met onder andere huiskatten en Abessijnen gekruist. Uit deze kruisingen is een geheel nieuw ras ontstaan: de Oosterse Korthaar.

In diezelfde periode, rond 1950, werd er in de Verenigde Staten een bijzonder nest Siamezen geboren: deze kittens hadden lang haar. In het begin werden deze katten langharige Siamezen genoemd, maar enkele jaren later is de naam veranderd in Balinees.

In de jaren zeventig van de twintigste eeuw werden Oosterse Kortharen en Balinezen met elkaar gekruist, waarna de Oosters Halflanghaar ontstond. Bij verschillende verenigingen op het gebied van katten, verschilt de naam. Bij de Fife en Mundikat worden deze katten aangeduid als Javanees, bij de G.C.C.F. als Angora en bij onafhankelijke kattenverenigingen werd meestal de benaming Mandarin of Oosters Halflanghaar toegewezen.

Oosters Kortharen en Siamezen mogen in Nederland onderling gekruist worden, evanals dat de Balinees en Oosters Halflanghaar met elkaar gekruist mogen worden.

Daarnaast wordt het door de rasverenigingen in Nederland toegestaan om Balinezen en Oosters Halflangharen te kruisen met de Siamees en Oosters Korthaar, om op die manier het type van de halflangharen te verbeteren. Uit de laatstgenoemde kruisingen worden kittens geboren die eruit zien als een korthaar (de zogenoemde Siamees en Oosters Korthaar), maar wanneer deze varianten gekruist worden met halflangharen, worden er weer halflangharige katten geboren. Deze varianten mogen echter niet voor de fok van kortharigen gebruikt worden, enkel voor het verbeteren van de rassen met halflang haar.

Uiterlijk van de Balinees
De Balinees heeft een oosterse lichaamsbouw waarbij het lichaam lang, buisvormig en gespierd is. Net als bij de wilde katachtige zijn de achterpoten langer dan de voorpoten. De staart is lang, met een schitterende pluimstaart.

De neus is lang en recht, met een Romaans profiel. De kop is wigvormig en heeft de vorm van een driehoek. De ogen zijn amandelvormig en schuingeplaatst en de kleur is donkerblauw.

De vacht van de Balinees is lichtgekleurd met points (een aftekening, donkderder dan de rest van de vacht, op de points van het lichaam: kop, oren, poten en staart). De vacht moet zijdezacht zijn en met weinig ondervacht. De halflange beharing van de Balinees moet de vacht glad langs het lichaam liggen.

Ondanks dat de Balinees een halflange vacht heeft, vraagt de vacht weinig vachtverzorging. In de periode van rui (waarin de kat van vacht verwisselt) is het verstandig om de dieren af en toe te borstelen. Dit is echter niet noodzakelijk, aangezien er door de structuur van de vacht bijna geen klitten in voorkomen.

Karakter van de Balinees
De Balinees heeft een uitgesproken karakter. Ze zijn levendig, eigenzinnig en erg afhankelijk. De dieren zijn speels en blijven dat tot op hogel eeftijd. Ook zijn ze altijd duidelijk aanwezig en dat laten ze zien en horen. De dieren hebben een luide stem en zijn zeer spraakzaam: ze "praten" met je.

De katten zijn zeer sociaal en kunnen het over het algemeen goed vinden met andere katten, honden en kinderen. Toch wordt vaak gezien dat deze kat erg op mensen gericht is en dat je ze makkelijk dingen kunt leren. Voorbeelden hiervan zijn dat de kat zich gemakkelijk aan een tuigje laat 'uitlaten' en kunnen ze als de beste propjes apporteren.

Omdat deze dieren zo mensgericht zijn, is het moeilijk om ze voor een lange periode alleen te laten. Mensen met een full-time baan kunnen zich beter afvragen of het dan wel zo goed is om een Balinees in huis te nemen. Wil je wel graag een Balinees, terwijl je lange dagen van huis bent? Zorg er dan voor dat de Balinees een ander huisdier als gezelschap heeft. Dit kan een andere kat zijn, maar bijvoorbeeld ook een hond. De dieren hebben veel aandacht nodig en zullen erg eenzaam zijn als ze alleen thuis zitten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten