zaterdag 25 februari 2012

Amerikaanse Kruloorkat (American Curl)

De Amerikaanse Kruloorkat (American Curl) is een kattenras met bijzondere uiterlijke kenmerken! 

Amerikaanse Kruloorkat
De Amerikaanse Kruloorkat staat ook bekend onder de naam 'American Curl' en is een raskat van Amerikaanse afkomst met bijzondere kenmerken.

Geschiedenis
De Amerikaanse Kruloorkat (American Curl) is ontstaan in Amerika. In 1981 vonden Joe en Grace Ruga een kitten in Lakewood (Californië). Dit zwarte poesje was totaal uitgehongerd. Joe en Grace besloten haar te houden en gaven haar de naam Shulamith. Naast het feit dat het bijzonder was dat Shulamith in leven was gebleven, was zij erg bijzonder qua verschijning. Shulamith had namelijk oren die naar achteren gevouwen waren, waardoor het leek alsof de oren gekruld waren. Wat Shulamith nog niet wist, was dat zij later de stammoeder van de Amerikaanse Kruloorkat zou worden.

Shulamith kreeg een jaar na haar aankomst in het huis van de Ruga's een nest kittens. Twee van de vier kittens beschikten over dezelfde karakteristieke eigenschap als hun moeder: de oren waren naar achteren gekruld. Grace en Joe waren erg nieuwsgierig naar de genetische achtergrond van dit uiterlijke kenmerk. Daarop nam Grace contact op met een wetenschapper. De wetenschapper heeft, na een onderzoek, geconcludeerd dat het om een spontane mutatie in de genen ging. Deze mutatie resulteerde erin dat de oren achterwaards krulde en dat het een enkelvoudig dominant gen is.

Erkend ras
Liefhebbers van deze naar achteren gevouwen oren, besloten een fokprogramma op te zetten. In het begin van de jaren 90 van de twintigste eeuw is de Amerikaanse Kruloorkat door kattenorganisaties in de VS erkend als ras.

Rasbeschrijving Amerikaanse Kruloorkat
Als je naar de Amerikaanse Kruloorkat kijkt, is de kop wat wigvormig, is deze langer dan breed en heeft het dier een rechte neus en stevige kin. De ogen zijn groot en hebben de vorm van een walnoot. De oren staan rechtop, op de hoeken van de kop. Ze behoren vloeiend naar achteren toe te buigen, met de punten naar het midden van het achterhoofd toe. De oren voelen minder flexibel aan dan de oren van andere rassen.

Het lichaam van de American Curl is middelgroot van lengte en is elegant, slank en langgerekt. Alle onderdelen van het lichaam moeten met elkaar in verhouding zijn en de kat mag nooit te grof of te fijn gebouwd zijn.

De vacht kan kortharig zijn of langharig. Bijna nooit is er een ondervacht aanwezig. De vacht is zacht en zijdeachtig. Oorpluimen aan de binnenkant van het oor zijn altijd aanwezig en krullen naar buiten toe. Ook heeft de Amerikaanse Kruloorkat kleine 'lynxpluimpjes' op de bovenkant van het oor.

De kat mag in alle kleuren en kleurpatronen voorkomen.

Karakter van de American Curl
De American Curl is een kat die meer op mensen gericht is dan op katten. Toch kunnen ze goed samenleven met katten, maar een te grote groep katten (3 katten of meer) wordt niet echt gewaardeerd door de Amerikaanse Kruloorkat. De dieren zijn nieuwsgierig, intelligent en ze worden graag betrokken bij de dagelijkse gang van zaken, van het gezin waar ze deel van uitmaken.

De dieren hebben een evenwichtig karakter, houden van knuffelen en staan graag in het middelpunt van de belangstelling. De kat wordt niet snel van zijn stuk gebracht en je moet behoorlijk veel moeite doen om indruk op de kat te maken.

Kenmerkend voor de American Curl is dat ze hun hele leven lang speels zijn en dat ze altijd op zoek zijn naar nieuwe dingen om te ontdekken en te onderzoeken.

Amerikaanse Kruloorkatten zijn geneigd om de mensen met wie hij samenleeft, te "helpen". Dit houdt in dat ze je helpen bij het computeren, ze willen graag samen met jou de afwas doen en tv kijken. Lees jij de krant? Dan gaan ze er bovenop zitten, omdat ze aandacht eisen.

Verzorging
De verzorging van de Amerikaanse Kruloorkat is minimaal. Omdat er meestal geen ondervacht aanwezig is, is het niet moeilijk om de vacht in een goede conditie te houden. Voldoende is om de kat één keer per week te borstelen. Bij de langharige variant moet men er rekening mee houden dat de vacht vaker geborsteld wordt, omdat een lange vacht meer klitten ontwikkelt en de kans op vervilting van de vacht groter is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten