zaterdag 25 februari 2012

Kleurpatroon kat: cypers

Katten kunnen in vele kleuren voorkomen. Zo zijn er onder andere cyperse katten. In dit artikel wordt uitgelegd wat de cyperse kleurtekening bij katten precies inhoudt.

Cypers
Een cyperse kat (ook wel 'cyper' of 'tabby' genoemd) is een kat met een bepaalde tekening in de vacht. Deze tekening kunnen strepen, lijnen, stippen of verbogen patronen betekenen. Het cyperpatroon komt voor bij veel verschillende raskatten, maar ook bij huis-tuin-keukenkatten. Het is geen apart ras, zoals sommige mensen wel denken.

Patronen en kleuren
Er zijn een aantal verschillende patronen te onderscheiden bij de cyperse kat. Dit ijn Mackerel (makreel), classic (klassiek), ticked (gespikkeld) en spotted.

Mackerel
Mackerel (makreel) is een patroon wat vaak gezien wordt bij de Europese korthaar. De mackerel cyper heeft smalle, soms licht gebogen, verticale strepen. Soms worden deze strepen onderbroken en worden er op deze manier stippen gevormd. Vaak is er een duidelijke letter 'M' op hun voorhoofd getekend en zijn er fijnere lijnen in het gezicht zichtbaar.

Classic
De classic cyper wordt vaak gezien bij de Amerikaanse Korthaar. Deze variant heeft bredere strepen en draaien rond een middelpunt. De klassieke cyper heeft ook een duidelijke M op het voorhoofd staan en fijnere lijnen in het gezicht.

Ticked
De ticked cyper wordt ook wel agouti of gespikkelde cyper genoemd. Dit kleurenpatroon wordt onder andere bij de Abessijn vaak gezien. De individuele haren hebben verschillende kleurbanden, waardoor een gedetailleerd patroon ontstaat. Agoutiharen komen ook voor in de achtergrondkleur van de cyperpatronen.

Spotted
De spotted cyper wordt ook wel 'gevlekte cyper' genoemd. Dit patroon wordt vooral bij de Ocicat en Egyptische Mau gezien. Dit patroon vertoont geen strepen of lijnen, maar vlekken of stippen.

Verschillende kleuren
Het cyperpatroon kan voorkomen in verschillende kleuren. De kleuren die het meest voorkomen zijn bruin, grijs, rood, blauw en zilver. Ook wordt het cyperse patroon vaak waargenomen bij lapjeskatten.

Cyperpatronen komen niet voor in de kleur wit, maar cyperse katten kunnen wel witte vlekken in hun vacht vertonen, bijvoorbeeld onder hun kin, op hun tenen, zij of poten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten