zondag 26 februari 2012

Nebelung (kat)

De Nebelung is een blauwgrijze kat met lang haar. Lees in deze tekst alles over dit prachtige, Russische kattenras! 

Geschiedenis
Op de eerste kattenshow van de wereld, in Crystal Palace, in het jaar 1871 werden er al langharige blauwgrijze katten uit Rusland getoond. Deze katten hebben veel weg van de Nebelung die wij vandaag de dag kennen. Maar door het turbulente begin van de twintigste eeuw hebben veel kattenrassen het erg moeilijk gehad. Een aantal rassen zijn in die periode in de vergetelheid geraakt, waaronder ook deze langharige blauwe kat uit Rusland.

De recente geschiedenis van de Nebelung ligt niet in Rusland, maar in Amerika. In 1984 en 1985 werden heir twee kittens geboren met de uiterlijke kenmerken van een Blauwe Rus, maar dan met lang haar. Deze twee kittens kregen de namen Siegfried (kitten 1984) en Brunhilde (kitten 1985). Cora Cobb, de fokster van deze twee nesten, was erg onder de indruk van deze langharige kittens, dat zij van mening was dat dit een eventueel begin van een nieuw ras kon zijn. Ze nam contact op met een geneticus van de kattenvereniging TICA (The International Cat Association), dr. Solveig Pfleuger. Deze persoon gaf aan dat het ras het beste te omschrijven was als een halflangharige Blauwe Rus.

Mede door de aanmoediging en hulp van deze geneticus begon Cora Cobb met het schrijven van een rasstandaard, volgens de richtlijnen van de Blauwe Rus. Het enige verschil tussen deze twee rasstandaarden was dat het nieuwe ras langharig was, de Blauwe Rus is kortharig. Dit nieuwe ras kreeg de naam Nebelung. De naam Nebelung is afgeleid van het Duitse woord voor 'nevel'.

 Tegenwoordig wordt de Nebelung op redelijk kleine schaal gefokt in Nederland en komt het ras bijna overal ter wereld voor. Alle overkoepelende raskatten organisaties hebben de Nebelung geaccepteerd als ras.

Uiterlijk
De vacht van de Nebelung heeft een typische kleur en de naam 'nevel' omschrijft de kleur van de vacht het beste. De Nebelung lijkt namelijk omhuld te zijn door een vacht van nevel/ochtenddauw. Dit bijzondere kenmerk wordt veroorzaakt door het ontbreken van pigment in de haarpunten. Dit wordt ook wel zilvertipping genoemd.

De vacht is middellang op het lijf en neemt in lengte toe vanaf de schouder naar de staart toe. De staartharen zijn het langst. Katers kunnen over een kraag om hun nek beschikken, bij poezen komt dit nauwelijks voor. Bevedering achter de oren in een lichtere tint blauw is gewenst.

De vacht voelt zacht aan en is dubbel van structuur, waardoor de vacht geschikt is voor alle weersomstandigheden en bovendien waterafstotend is.

De Nebelung is een karakteristiek en elegant ras, met een mysterieuze verschijning.

Karakter
De Nebelung is vrolijk, speels, aanhankelijk, zachtaardig en intelligent. De kat is actief, maar kan prima binnenshuis gehouden worden. Hij is erg gericht op het eigen gezin en gedraagt zich terughoudend en wantrouwend tegenover vreemden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten